Zero waste

Zero waste: een leuker leven met minder plastic

Inhoudsopgave

Het doel van Zero waste

Het doel is om mensen bewuster te maken, te inspireren, te motiveren om Zero waste te omarmen. Dit gebeurt niet van de ene dag op de andere, het is een proces.

Wij zijn zelf verantwoordelijk voor onze omgeving en ons milieu.

Veranderingen beginnen bij onszelf. Het is nog niet te laat.

 

plastieken waterfles

 

 

 

Wat betekent Zero waste

Geen afval meer produceren, in de praktijk is dit echter lastig. Een goede manier om minder afval te produceren is om zo min mogelijk wegwerpproducten te gebruiken. Afvalvrij leven kan leiden tot aanzienlijke gezondheidsvoordelen en besparingen op tijd en geld.

Ik wil jou inspireren om na te denken over je leven en te overwegen je eigen gewoontes te veranderen.

Plastic is niet alleen slecht voor je persoonlijke gezondheid, het is ook slecht voor de gezondheid van de planeet.

Lange tijd is plastic een ideaal, goedkoop verpakkingsmiddel geweest. Tegenwoordig is echter steeds meer bekend over de nare gevolgen van de hoeveelheid plastic die overal ter wereld rondzwerft; zeeën en oceanen raken vervuild, dieren sterven omdat ze plastic eten of er op één of andere manier in bekneld raken en natuurgebieden worden steeds minder natuurlijk door plastic dat door mensen wordt achtergelaten. Hoewel het misschien onmogelijk lijkt om in je eentje het plasticprobleem van de wereld op te lossen, kun je wel degelijk verschil maken. En daar hoef je niet eens zoveel moeite voor te doen.

 

Zal één persoon het verschil maken?

Ja, elke dag heb je de beslissing om een positieve impact op de planeet te hebben. Hoe ga je naar je werk? Hoe koop je boodschappen?

Wat eet je? Wat koop je? Alles is met elkaar verbonden. Elke aankoop dat je doet is een stem voor een soort wereld waarin je wilt leven.

Met slechts één kleine stap tegelijk kunt u uw voetafdruk aanzienlijk verminderen. Het is niet alleen goed voor het milieu, u zult ook merken dat uw kwaliteit van je leven verbetert. Met slechts één stap in de goede richting, kunt u de wereld veranderen.

 

Wil je ook groener gaan leven?

Dan vind je hier allerlei tips en inspiratie. Groener leven is niet moeilijk maar het vraagt in het begin wel wat aanpassing. Belangrijk is dat je zelf achter die keuze staat.

 

Vermijd plastieken verpakking

Het is bizar hoeveel onnodige plastic verpakkingen er zijn. Neem voor groenten en fruit je eigen tasje mee naar de supermarkt.

Gelukkig zijn er bulkwinkels, het zijn verpakkingsvrije winkels waar je terecht kan voor onder andere rijst, noten, granen en pasta. Zie hier voor enkele boodschappenadresjes.

 

glazen bokalen

 

 

Maak je eigen producten

Door je eigen schoonmaakproducten en huidverzorgingsproducten te maken bespaar je niet alleen veel afval maar het is ook nog eens veel beter voor je gezondheid en het milieu. Glazen flessen kan je gebruiken voor je schoonmaakproducten.

Maak je eigen herbruikbare wattenschijfjes, gezichtstonic, bodylotion, vochtige doekjes, een gezichtsscrub, tandpasta, shampoo, conditioner, …….of een haarmasker. Het is allemaal zelf makkelijk te maken.

Steeds meer mensen kiezen voor pure en natuurlijke voeding, maar in de cosmeticasector is deze trend ook te zien. Ben je bewust van wat je op je huid smeert? Veel producten bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn en ze verstoren je hormonen. Alles wat je op je huid smeert moet je kunnen eten.
Deze stoffen kan je beter vermijden.
Parabenen: Parabenen werken antibacterieel en verlengen de houdbaarheid. Parabenen bevinden zich in cosmetica zoals shampoo, zeep, lippenbalsem en handcrème. Ook zit het als conserveringsmiddel in voeding, zoals in kant en klare sauzen en visproducten (E214 t/m E219).
Triclosan: Triclosan is een antibacteriële stof die we vinden in verzorgingsproducten zoals tandpasta, zeep, shampoo, lotions, deodorant, aftershave.
UV-filters: In zonnebrandcrèmes en andere cosmetica: o.a. Benzofenon-3, Ethylhexylmethoxycinnamaat.
Er is een enorme belangstelling voor DIY huidverzorging. Men wil shampoos, serums en scrubs met eetbare ingrediënten. Om een balsem te maken gebruik je bijvoorbeeld pure bijenwas in combinatie met calendula. Moeilijk is het niet, duur ook niet, wel leuk en het is goed voor je huid.
Je huid is namelijk het grootste orgaan!

 

Marseillezeep

 

Koop minder spullen

Minder kopen en bewust kopen is namelijk de makkelijkste manier om minder afval te produceren. Als ik twijfel over een aankoop, dan stel ik mezelf de volgende vragen: heb ik dit echt nodig en wil ik dit item echt heel graag bezitten? Of is het misschien slimmer om dit item niet te kopen en in plaats daarvan dit geld te besparen.

Wil je bewuster kleding kopen? Pas dan de  30-Wear Rule van Livia Firth toe. Deze regel is een aantal jaar geleden in het leven geroepen door Livia Firth. Het is heel simpel, de vraag die jij je stelt wanneer je een nieuw kledingstuk wilt aanschaffen is dit: “Ga ik dit kledingstuk minimaal 30 keer dragen?”. Indien het antwoord meteen een positieve “ja!” is: kopen. Indien het antwoord een duidelijke “nee” is of wanneer je twijfelt: niet kopen. Een heel goede ‘beweging’, zo vermijden we de wegwerpcultuur die zo normaal is geworden.

Een trend op Instagram is nu de hashtag #30wears: draag jij kledingstukken minimaal 30 keer?

 

Weiger plastiek tasjes

Plastic is wel het grootste probleem voor het milieu.

Jaarlijks worden ongeveer 420 miljoen plastic tasjes verkocht door supermarkten. De tasjes die gratis worden meegegeven zijn dan nog niet eens meegeteld. Dat zouden er nog eens ongeveer één miljard zijn. Die hoeveelheid heeft natuurlijk een enorme impact op het milieu, ook als ze voorzien zijn van een keurmerk. Weiger deze tasjes in het vervolg; er zijn voldoende alternatieven.

Een simpele manier om er mee te beginnen is om je eigen tas mee te nemen. Als je kleding gaat kopen, neem dan een linnen tas mee, en gebruik deze alleen voor kleding, zodat deze schoon blijft.

 

wortelen in katoenen zak

 

Koop meer lokaal

Weet jij graag waar je voedsel vandaan komt en wie het geproduceerd heeft? Dan is kopen bij een boer uit je buurt iets voor jou! Groenten, fruit, vlees, melk en zo veel meer. Je vindt ze allemaal in jouw buurt.
Lokaal eten is niet alleen een duurzame keuze maar kan ook een zoektocht zijn. Recht van bij de boer helpt je met het vinden van een verkooppunt in je buurt. Bezoek zeker deze website.

 

 

Vermijd plastieken verpakking

Het is bizar hoeveel onnodige plastic verpakkingen er zijn. Neem voor groenten en fruit je eigen tasje mee naar de supermarkt. Gelukkig zijn er bulkwinkels, het zijn verpakkingsvrije winkels waar je terecht kan voor onder andere rijst, noten, granen en pasta. Zie hier voor enkele boodschappenadresjes.

Antwerpen
Groene Wijzer, De (link)
Molenweg 18
2830 Brasschaat

Natuurhuis, Het (link)
Otto Veniusstraat 29
2000 Antwerpen
&
Eethuisstraat 130-140
2170 Merksem

Natuurhuis Alterna (link)
Vaartstraat 3
2200 Herentals

Terrasana (link)
Brederodestraat 101
2018 Antwerpen