Diy: zelf wasbare wattenschijfjes maken

Diy: zelf wasbare wattenschijfjes maken

2 Comments

Inhoudsopgave

Welke stof gebruik je voor de wattenschijfjes?

Je kan heel wat verschillende soorten stof gebruiken om wasbare wattenschijfjes te maken. Ik heb ze gemaakt uit een oude badstof handdoek, dat neemt meer vocht op.

De volgende keer ga ik ze maken met één zijde badstof en één zijde flanel, is super zacht.

Andere alternatieven zijn gewafelde badstof, bamboekatoen, fijne badstof, biokatoen, tetradoeken, … Probeer er in elk geval op te letten dat het een biologische stof is.

Dit is super milieuvriendelijk want dit scheelt een boel afval. Zelf gebruik ik per dag drie watjes, dus zo’n 90 watjes per maand. Per maand! Dit zijn dus enorm veel watjes per jaar. Wasbare wattenschijfjes zijn dus een makkelijke manier om die berg afval te verminderen

 

 

Herbruikbare wattenschijfjes maken, dit heb je nodig:

 • Badstof, ik heb een oude handdoek gebruikt,  die nog goed geschikt was voor wattenschijfjes.
 • Een naaimachine of overlockmachine
 • Een tas met een doorsnee van een wattenschijfje of iets groter, ik gebruikte een doorsnede van 8 cm
 • Een pen
 • Een schaar

 

Diy: zelf wasbare wattenschijfjes maken

Hoe maak je de wattenschijfjes?

Zet je tas op de handdoek. Trek met een potlood een lijn eromheen.

Knip de rondjes uit het badstof, herhaal dit zo vaak totdat je de hoeveelheid wattenschijfjes hebt die je wilt maken.

Vervolgens zijn er twee mogelijkheden om de wattenschijfjes af te werken. Je kunt de helften met een naaimachine met een zigzag of een overlock steek overnaaien, dit gaat natuurlijk het snelst.  Of je kunt de wattenschijfjes met een draad en borduurgaren en een festonsteek aan elkaar zetten.

Als je de wattenschijfjes in elkaar hebt genaaid dan ben je klaar en heb je je eigen milieuvriendelijke herbruikbare wattenschijfjes gemaakt.

 

Diy: zelf wasbare wattenschijfjes maken

 

Hoe was ik de wattenschijfjes?

Je kan ze na gebruik in een bakje met sodawater leggen  of je laat ze eerst drogen en je stopt ze dan in een wasnetje. Zo kunnen de kleine wattenschijfjes niet verloren geraken in de wastrommel.

 

De herbruikbare wattenschijfjes kan je ook prima gebruiken als basis voor je zelfgemaakte reinigingslotion

Tip: maak of koop 2 stoffen mandjes, iets groter dan je wattenschijfjes. In het ene mandje doe je de propere wattenschijfjes, in het andere mandje hang je een stoffen waszakje waar je de gebruikte wattenschijfjes in doet. Als je je vuile wattenschijfjes wil wassen, hoef je enkel nog het waszakje te sluiten en het kan zo mee in de wasmachine! Zo kunnen de kleine wattenschijfjes niet verloren geraken in de wastrommel.

 

 

Diy: zelf wasbare wattenschijfjes maken

 

Ga jij ook je eigen herbruikbare wattenschijfjes maken? Of gebruik je ze al? Of welk merk heb jij? Laat het me hieronder weten.

Zie ook mijn diy wasbare vochtige doekjes.


Related Posts

Maak je wc reinigingsblokjes zelf

Maak je wc reinigingsblokjes zelf

Deze wc-blokjes zullen niet alleen helpen om onaangename geurtjes te neutraliseren, maar ook om alle soorten bacteriën die in je wc zitten te elimineren. Voor extra reinigingskracht zonder chemie. Zuiveringszout is een goedkoop en verbazingwekkend veelzijdig schoonmaakmiddel. Alle ingrediënten die je voor deze blokjes nodig […]

Diy: wasbare vochtige doekjes

Diy: wasbare vochtige doekjes

Wasbare vochtige doekjes kan je zelf maken, het is super gemakkelijk. Ik heb ze van een oud badlaken gemaakt en ze meten 14 x 14 cm. Ze werken even goed als wegwerpdoekjes, maar zijn wel stukken beter voor het milieu en de afvalberg. Je bespaart […]2 thoughts on “Diy: zelf wasbare wattenschijfjes maken”

 • Howdy just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your content seem to be running off the screen in Chrome.

  I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I’d post to let
  you know. The style and design look great though! Hope you get the problem solved soon. Cheers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.