Zalm met gekarameliseerde venkel

Zalm met gekarameliseerde venkel

0 Comments  /  Jump to Recipe

Venkel komt uit de familie der schermbloemigen, waartoe ook selder, kervel, peterselie en de populaire wortel behoren. Een venkelplant is geen echte knol, maar een bol: het zijn de verdikte bladstelen onderaan waarvoor deze plant geteeld wordt. De dikke bolstengel heeft groene, pluimachtige uitlopers.

GEZONDHEID
Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën, is volkomen vetvrij en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel gebruikt als geneeskrachtig kruid, althans enkel de (gedroogde) zaadjes van de plant. Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel. Droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en honger remmende werking en zijn een goed kalmeringsmiddel voor kinderen. Ook bevatten de zaadjes een stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij allerlei typische vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam, zoals overgangsklachten en menstruatieklachten. Bovendien stimuleren venkelzaadjes de productie van moedermelk bij moeders die borstvoeding geven.

Zalm met gekarameliseerde venkel

4 februari 2020
: 2
: Gemakkelijk

Venkel is snel gaar, licht verteerbaar en dus ook bijzonder geschikt voor jeugdige mondjes

By:

Ingredients
  • 1 venkelbol
  • olijfolie
  • honing
  • 1/2 theelepel venkelzaad
  • 1/2 teen knoflook, fijngehakt
  • 25 gr dille (blaadjes en fijne takjes), grofgehakt
  • zeste van 1/2 bio citroen
  • zout en peper
Directions
  • Step 1 Prepareer de venkelknollen. Snijd de stengels eraf en hak fijn.
  • Step 2 Houd het venkelgroen apart voor de garnering.
  • Step 3 Snijd de knollen overlangs in plakken van ongeveer 1cm.
  • Step 4 Verhit olijfolie in een ruime pan en bak de venkelplakken aan beide zijde goudbruin samen met de gehakte stengels.
  • Step 5 Kruid af met peper en zout.
  • Step 6 Als de plakken mooi bruin zijn verwijder je de venkel.
  • Step 7 Rooster het venkelzaad 1 à 2 min terwijl je de pan af en toe opschut. Voeg de venkel terug toe samen met knoflook. Besprenkel de venkel met honing en laat rustig karameliseren.
  • Step 8 Serveer de venkel en werk af met dille en de gebakken zalm bij.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *