Witloofsoep met grijze garnaaltjes

Witloofsoep met grijze garnaaltjes

0 Comments  /  Jump to Recipe

Vandaag de dag kan je witloof het hele jaar door eten, al is de winter het absolute topseizoen. Het traditionele witloof groeit in volle grond en is slechts van oktober tot april beschikbaar. Die grond zorgt voor de échte, volle witloofsmaak. Het kweken van grondwitloof vraagt heel wat werk en de groente is dan ook ietsje duurder. Maar gezien de heerlijke smaak – knapperig en bitterzoet – is het dat helemaal waard. België is trouwens het enige land waar grondwitloof gekweekt wordt!

Inhoudsopgave

‘Grondwitloof ’ of hydrowitloof

Naast witloof uit grondcultuur is er ook witloof dat in bakken of met water (hydrocultuur) gekweekt wordt. Dit witloof groeit het hele jaar door in ruimtes met een gecontroleerde temperatuur en vochtigheid. De teelt is minder arbeidsintensief dan die van grondwitloof. De smaak van gewoon witloof is iets minder intens, maar de groente ziet er net hetzelfde uit en je kunt ze voor alle witloofbereidingen gebruiken. Deze variant is ook minder duur dan grondwitloof.

Witloof is heel gezond. Wij geven 3 redenen om het wat vaker op het menu te zetten!

  1. Weinig calorieën
    Net als sla en komkommer bevat witloof weinig calorieën, maar veel water. Tot 90%!
  2. Veel mineralen
    Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt.
  3. Veel vitamines
    Vitamine B1, B2 en C verhogen je weerstand en geven je energie. Top, ‘t hele jaar door.

Witloofsoep met grijze garnaaltjes

27 oktober 2020
: 4 personen

By:

Ingredients
  • 2 uien
  • 20 gram olijfolie
  • 1 kg witloof
  • 1 liter water
  • 1 blokje groentenbouillon
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • een snuifje zwarte peper
  • een snuifje zout
  • 100 gram grijze garnalen
Directions
  • Step 1 Pel de uien en snij in grove stukken. Doe ze in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  • Step 2 Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1
  • Step 3 Snij het witloof in grove stukken en doe ze in de mengbeker. Stoof even aan: 3 min/100°/snelheid 1
  • Step 4 Voeg het water, de groentenbouillon, tijm en laurier toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1
  • Step 5 Verwijder de tijm en het laurierblaadje. Voeg de room toe en mix: 1 min/snelheid 9
  • Step 6 Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout
  • Step 7 Giet de soep in kommetjes en werk af met grijze garnalen.

 


Related Posts

Tartaar van rode biet, appel, gerookte paling en zure room

Tartaar van rode biet, appel, gerookte paling en zure room

Deze tartaar van rode biet met gerookte paling en zure room is een feestelijk voorgerecht. Lekker fris! De gezondheidsvoordelen van rode biet. Bieten bevatten veel foliumzuur, mangaan, kalium, koper, ijzer, vezels en magnesium. Het meest interessant zijn de actieve plantenstoffen. Zo zijn de rode kleurstoffen […]



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.