Spelt is naast gezond voor mens en milieu vooral erg lekker !
Spelt is niet alleen een van eiwitrijkste graansoorten, maar bevat ook vele vitaminen ( E, B groep, Foliumzuur, Niacine ) en mineralen, vooral ijzer, magnesium, fosfor. Wat de geestelijke gezondheid betreft, men weet dat spelt zes van de acht essentiële aminozuren bevat, die in het lichaam de productie van hormonen activeert die onmisbaar zijn om zich gelukkig en blij te kunnen voelen.
Spelt bevat «goede» vetten. Het energierijke koren bevat hoogwaardige onverzadigde vetzuren – en géén cholesterine. Daarmee reinigt Spelt de bloedvaten en vermindert de kans op een hartinfarct. Haar essentiële vetzuren zijn levensbelangrijke bouwstoffen voor de celwanden en zenuwen.
Spelt is de enige graansoort, welke in het lichaam neutraal werkt, aldus noch zuur noch basisch.
Brood van speltmeel is bovendien een goed alternatief voor een gewoon tarwebrood.
Spelt is een minder bekend graangewas met een opvallend lange en slanke aar. Het is een oude soort graan die niet zo makkelijk kan worden verbouwd als tarwe. Uit het instituut voor prehistorische geschiedenis te Keulen wordt bericht dat het verbouwen van spelt reeds in de late steentijd, rond 2500 jaar voor Christus, een grote bloei kende. Honderd jaar geleden was de totale speltproductie in de wereld 9 keer zo groot als de tarweproductie.
Spelt mist alle technische “verbeteringen” die op tarwe zijn toegepast en bevindt zich nog in de oervorm.
Het gedijt niet op met kunstmest behandelde grond, heeft een vrij lange, slappe en dunne stengel vergeleken met tarwe, zodat het bij een zware regenbui snel plat gaat liggen en mede daardoor niet met machines geoogst kan worden.
Speltkorrels zijn vrij lang en smal en zitten stevig ingepakt in verschillende vliezen. De stevige omhulling van de speltkorrel heeft als voordeel dat het ontsmetten van het zaaizaad met chemische middelen. zoals bij tarwezaad niet nodig is en dat spelt minder door ziekten wordt aangepast, zodat chemische gewasbestrijdingsmiddelen niet nodig zijn. Ook bevat het meer vitamines en mineralen dan andere graansoorten.
Spelt en tarwe komen qua voedingswaarde sterk overeen. Spelt heeft echter iets meer mineralen en minder fytinezuur.
Spelt is meer dan enkel een voedzaam product. Dit volkoren meel is het perfecte antwoord voor die mensen die goede en smakelijke volkoren producten willen eten. De organische, ongebleekte speltbloem is dezelfde graansoort met de meeste van de zemelen (vezels) verwijderd, en niets toegevoegd.
Het geheim van zijn milde aroma en superieure prestaties kan worden toegeschreven aan de taaie buitenschil die de speltkern beschermt. In tegenstelling tot zachte tarwe welke zijn schil wanneer geoogst verliest, moet spelt graan worden vervoerd naar een speciaal verwerkingscentrum om het graan te reinigen en te ontdoen van zijn buitenste harde laag. Men gelooft dat de ondoordringbare buitenschil verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de delicate, in water oplosbare kern. Het beschermt de korrel ook tegen verontreinigende stoffen en de insecten en verbetert het behoud van de voedingswaarden in de kern en verbetert versheid.
Het unieke van spelt wordt ook afgeleid uit zijn genetische constructie en voedingwaarde profiel. Spelt heeft een hoge wateroplosbaarheid, zodat de voedingsstoffen gemakkelijk worden geabsorbeerd door het lichaam. Spelt bevat speciale koolhydraten die een belangrijke factor zijn bij het stollen van het bloed en het immuunsysteem stimuleren. Het is ook een buitengewone bron van vezels en heeft groot gehalte aan B-complexe vitaminen. Het totale eiwitgehalte is van 10 tot 25% groter dan de algemeen voorkomende variëteiten van commerciële tarwe.
Spelt is een oergraan dat een voedzame toevoeging aan je voedingspatroon kan zijn. Het bevat echter wel gluten en is dus geen goede keuze voor mensen met een glutenintolerantie of een tarweallergie.
Volkoren speltcrackers met venkelzaad, sesamzaad en pompoenpitten
Op een gezonde manier genieten van een snack? Maak deze heerlijke speltcrackers met venkelzaad, sesamzaad en pompoenpitten van Natascha Boudewijn.

Ingredients
- 75 g volkoren speltmeel
- 40 g havermeel
- 25 g sesamzaadjes
- 25 g pompoenpitten
- ½ tl Keltisch zeezout
- 1½ el olijfolie
- 200 ml plat mineraalwater
- Voor de garnering
- 1 el venkelzaad
- 1 el sesamzaadjes
- 1 el pompoenpitten
Directions
- Step 1 Verwarm de oven voor tot 150 °C.
- Step 2 Meng alles in een ruime kom, behalve de ingrediënten voor de garnering. Roer goed door met een lepel.
- Step 3 Bekleed een bakblik met bakpapier.
- Step 4 Spreid het deeg met een deegschraper of spatel zo dun mogelijk uit over het bakblik. Pas op dat er geen gaten in het deeg ontstaan.
- Step 5 Strooi de ingrediënten voor de garnering over het deeg.
- Step 6 Zet 10 min. in de oven, één stand onder het midden. Haal daarna uit de oven en snijd
- Step 7 voorzichtig met een scherp mes in langwerpige crackers.
- Step 8 Zet terug in de oven en bak in ± 35 min. gaar.
- Step 9 Laat afkoelen op een rek en bewaar in een afgesloten doos.
Spelt maakt gezond bloed, geeft een rein gemoed en de gave van blijheid
Hildegard Von Bingen
Volg Healty Lifestyle op Instagram