Het maatjesseizoen is weer gestart en je kan weer opnieuw genieten van die lekker malse en romige haringen. Wist je dat maatjes hun naam danken aan het Oudnederlandse woord ‘Maagdekensharing’?
Hollandse nieuwe of nieuwe maatjes is haring die vóór de paartijd tussen half mei en half juli wordt gevangen en van begin juni tot en met augustus mag verkocht worden. Na augustus mag haring niet meer onder de naam Hollandse Nieuwe worden verkocht. Het maatjesseizoen start officieel op 12 juni.
Maatjesharingen zijn vissen die nog geen hom of kuit gevormd hebben. Tussen de 3-7 jaar is de haring geslachtsrijp. Nadat de haring zijn hom of kuit heeft achtergelaten, blijft er een mager, dun visje over, omdat al het vet is verbruikt voor het nageslacht. De haring gaat zich weer op krachten eten op de voedselgronden, om in het voorjaar weer een lekker vet maatje te zijn. Hollandse Nieuwe is dus geen jonge haring, maar haring die zich bij wijze van spreken ‘vernieuwd’ heeft.
Inhoudsopgave
Maatjes zijn gezond
Een maatjesharing bevat minstens 16 procent vet, maar 22 procent en meer is geen uitzondering. Het vet van de haring bestaat vooral uit onverzadigde, omega-3 vetzuren. Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Maar het blijft natuurlijk wel vet: Per 100 gram levert een maatjesharing ongeveer 222 kcal/932 kJ.
Daarnaast is haring ook rijk aan hoogwaardige eiwitten en bevat het een hele reeks vitamines: A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E.
Sushibowl met maatjes en rode biet
Haring en rode biet passen super goed bij elkaar.

Ingredients
- 200 gr sushirijst
- 1el sushiazijn
- 2el sesamzaad
- 2 voorgekookte rode bieten
- 4 haringen
- 4 snackkomkommers
- radijsjes
- kiemgroenten
- 2 tl sesamolie
- 3 el japanse sojasaus
- ingelegde gember
- wasabi
Directions
- Step 1 Spoel de rijst tot het water helder is.
- Step 2 Bereid de sushirijst met 400 ml water en zout in de rijstkoker of volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Step 3 Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan lichtbruin.
- Step 4 Snijd de bieten in blokjes.
- Step 5 Snijd de haringen in blokjes.
- Step 6 Schaaf de komkommers in linten en rol op.
- Step 7 Maak de biet aan met een scheutje sushiazijn, zout en peper.
- Step 8 Snijd de radijsjes in plakjes of partjes. Of maak er kroontjes van door de radijsje overlangs zigzag in te snijden en beide helften voorzichtig van elkaar los te trekken.
- Step 9 Spreid de gekookte rijst uit over een wijde schaal en laat afkoelen.
- Step 10 Besprenkel de afgekoelde rijst met de sushiazijn. Schep om, zodat alle korrels mooi gaan glanzen.
- Step 11 Meng de sesamolie met de sojasaus.
- Step 12 Schep de rijst in de bowl.
- Step 13 Rangschik de biet, kiemgroenten, haring, komkommer, radijs en gember erop. Bestrooi met het geroosterde sesamzaad.
- Step 14 Druppel wat van de sojasesamdressing over het gerecht. Geef er wasabi bij.