Spirituele aromatherapie

Spirituele aromatherapie

0 Comments

Aromatherapie is het inademen van natuurlijke geuren, massage met welriekende oliën, geurende baden en het innemen van essences in minieme dosis, om gezondheid te bewerkstelligen. Bij de spirituele aromatherapie of subtiele aromatherapie denkt men in de eerste plaats aan niet-fysieke toepassingen van essentiële oliën.

Bij spirituele aromatherapie worden die oliën gebruikt om invloed uit te oefenen op het etherische lichaam, de geest en in werkelijkheid ook op de ziel.

Het wordt dan ook gerekend tot de energetische therapieën, en kan worden omschreven als een vorm van trillingstherapie.

Spirituele aromatherapie wordt vaak gecombineerd met meditatie, affirmaties, visualisatie en andere “transformerende” therapieën of technieken.

 

 

Aromatherapie is een zeer “oude” geneeswijze. Al lang voordat het distilleren van oliën uit planten werd uitgevonden, werden al honderden jaren etherische oliën bereid uit planten, met het doel de gezondheid te verbeteren.
Spirituele aromatherapie en andere energetische therapieën zoals bach bloesem, acupunctuur, homeopathie, edelsteentherapie, kleurentherapie, reiki, … proberen de verstoorde harmonie in de trillingen met subtiele middelen terug in evenwicht te brengen.

Essentiële oliën nemen van de plant echter ook bepaalde trillingen mee die iets overbrengen van de levensenergie van de plant. Het is juist die energie die we bij spirituele aromatherapie gebruik van maken.  Je zou die energie kunnen opvatten als een hogere vorm van trilling.

Het gezegde dat ‘de gedachte voorafgaat aan de vorm’ bevat een diepe waarheid.

Aangezien dat denken één van de krachtigste energiebronnen is die er bestaan, is het ook zo dat negatief denken, negatieve energie voort brengt. Deze negatieve gedachten veroorzaken geestelijke of lichamelijke klachten en zelfs ziekte.
Omgekeerd brengt “positief” denken harmonische energie voort. Met het verdampen van etherische oliën kan je de geest en dus negatieve gedachten gaan beïnvloeden op een positieve manier.

Onze gezondheid, onze relaties met anderen, ons succes, werkelijk ieder aspect in ons leven, kunnen wij verbeteren door positief te denken.

 

Omdat de spirituele aromatherapie zich op de geest en de emoties van de mens richt, is de eigen “geesteskracht” ook belangrijk.

Genezen is het laten stromen van energie tussen geest en lichaam, genezen is het laten stromen van kracht van de ene mens naar de andere.

En om je geest te helpen positief te denken, kan je spirituele aromatherapie inzetten.

 

spirituele aromatherapie

 

Methoden voor het gebruik van essentiële oliën

 • Werk veilig: als je nog geen diepgaande kennis hebt van de fysische eigenschappen van essentiële oliën, zorg er dan voor dat je daar iets meer van te weten komt voor je die oliën voor subtiele doeleinden gaat gebruiken.

 

 • Gebruik zeer weinig olie: op fijnstoffelijk niveau heb je veel minder olie nodig dan wanneer je op fysiek niveau werkt. Als algehele regel kun je aanhouden dat de subtiele werking sterker is naarmate je minder olie gebruikt.

 

 • Gebruik oliën van zeer goede kwaliteit: gebruik de best oliën die je kunt vinden, meestal zijn deze duurder dan oliën van mindere kwaliteit, voor subtiele toepassingen zijn deze laatste echter niet geschikt. Gebruik indien mogelijk oliën van planten die biologisch gekweekt zijn. Planten die op biologische wijze worden gekweekt zijn bijna altijd gezonder en vitaler en bevatten meer levensenergie dan hun met chemische stoffen opgekweekte soortgenoten.

 

 • Werk ethisch: dit gebied is misschien moeilijker te definiëren dan de eerste drie, maar het is wel de belangrijkste. Begin alleen met dit werk als jij zelf en ieder ander die daarbij betrokken is, oprecht verlangt naar genezing, inzicht, persoonlijke of spirituele groei. Werk altijd vanuit je hogere zelf.

 

 

 

De basismethode voor de conventionele aromatherapie.

 • Massage:  massage is een van de voornaamste fundamenten van de conventionele aromatherapie. Centreer en aard je eigen energie voor je met deze massage begint. Kies intuïtief je olie afgestemd op je persoon die je gaat behandelen. Meng je olie met een draagolie, maar je gebruikt veel minder essentiële olie dan voor een gewone massage. Een 1-procentsoplossing of zelfs minder is alles wat je nodig hebt. Houd het bij lichte effleurage en werk met lange streken, vermijd korte en stevige massage. Houd ten slotte de voeten van de ander ongeveer een minuut vast om zijn of haar energie te aarden en hem of haar de kans te geven geleidelijk terug te keren naar het leven van alledag.

 

 • Rituele baden: ook baden kan op een eenvoudige manier aangepast worden voor gebruik op subtiel niveau. Ook hier is je intentie van groot belang. Los de olie altijd op in een beetje melk of meng met een wateroplosbare badolie of meng met grof biologisch zeezout. Een ritueel bad kan een soort reiniging zijn na een vervelende ervaring, een ruzie, een emotionele schok of een ongeluk, of als schoonmaak van je aura na een verblijf op plaatsen waar veel mensen komen, en waar je in contact komt met energieuitstralingen die je normaliter niet graag in je aura toelaat.

 

 • Aromalamp en verstuivers: een geurige atmosfeer scheppen met behulp van aromalamp of verstuiver, is misschien wel de meest subtiele, omdat nu alleen de geur van de plant een rol speelt, het kenmerk van de plant in haar meest verfijnde vorm. Het is een veelzijdige methode, want je kunt verdamping van olie voor elk mogelijk doel toepassen en er alle mogelijke oliën voor gebruiken. Bv voor meditatie, zuiveren van ruimtes, in je eigen huis, voor gezinsbijeenkomsten, workshops en cursussen.

 

Spirituele aromatherapie

 

 • Auramassage: auramassage werkt op een zeer verfijnd niveau en zelfs al zou daar niets te bespeuren zijn van negatieve energie die moet worden toegeschreven aan een trauma of ziekte, dan nog brengt deze manier van werken de aur in evenwicht en zorgt ze ervoor dat ‘gaten’ in de aura waar de energie door kan wegstromen, gerepareerd worden. Voor een auramassage hoef je de olie niet te mengen met een draagolie.

 

 • Chakra-energie en essentiële oliën:
  • De wortelchakra is de eerste chakra en ligt ten hoogte van de bekkenbodem. Aandoeningen van de ingewanden, dikke darm, benen, voeten, knieën, onderrug, eetstoornissen, slechte algemene gezondheid.
   • Patchouli: zeer aardend en zeer geschikt voor mensen die teveel in hun hoofd zitten
   • Rozemarijn: versterkend en beschermend

 

  • De heiligbeenchakra is de tweede chakra en ligt ten hoogte van het heiligbeen. Aandoeningen van de voortplantingsorganen,milt,menstruatieproblemen, seksuele klachten, pijn in de onderrug, geen zin in eten, seks, leven.
   • Roos: Roos heeft een grote affiniteit met de heiligbeenchakra, het centrum van scheppingsdrang, seksualiteit en conceptie. Bevordert de creativiteit in alle kunstvormen, door in zich de menselijke en de goddelijke aspecten van liefde te verenigen, seksuele relaties op een spiritueel niveau te brengen.
   • Sandelhout: afrodisiacum eigenschappen van de olie, die zeer uitgesproken aanwezig zijn, wijzen op een werking op het niveau van de heiligbeenchakra.
   • Sinaasappel: geeft vrolijkheid en via kleurassociatie zeer geschikt voor heiligbeenchakra.
   • Rozenhout: sensueel, troostend en verwarmend.

 

  • De zonnevlechtchakra is de derde chakra en ligt ter hoogte van de maagstreek. Eetstoornissen, spijsverteringsstoornissen (maag, alvleesklier, galblaas, lever), hypoglykemie, diabetes, spierkrampen, spierstoornissen, chronische vermoeidheid, hoge bloeddruk.
   • Citroen: heeft een verfrissende en zuiverende werking en via kleurassociatie zeer geschikt voor zonnevlechtchaka
   • Lavendel: zeer grote hulp bij angst en onzekerheid samen met sandelhout
   • Sandelhout: zeer grote hulp bij angst en onzekerheid samen met lavendel

 

  • De hartchakra is de vierde chakra en ligt ten hoogte van het hart.
   Stoornissen aan hart, bloedcirculatie, longen, thymus, borsten, armen. Kortademigheid, astma, slecht afweerstelsel, spanning tussen schouderbladen, pijn in de borst.

   • Roos: Roos is de olie bij uitstek van de hartchakra, het centrum van liefde, onverschillig of het daarbij nu gaat om de liefde voor 1 enkele persoon of om de universele liefde. De zich ontvouwende roos is het symbool van de zich ontvouiwende liefde in het binnenste van het hart. Roos brengt genezing voor de hartchakra en helpt deze chakra zich te openen als ze zich door verdriet heeft gesloten. Als de hartchakra al open is, versterkt deze olie de energie ervan en laat ze de liefdesenergie naar buiten uitstralen. Ze kan ook uitingen van devotie en liefde jegens een godheid verdiepen.
   • Bergamot: De groene kleur van de bergamotolie heeft affiniteit met de hartchakra. Waardevolle olie groot verdriet Veel mensen sluiten hun hartchakra als ze veel verdriet hebben en staan daardoor niet meer open voor het ontvangen en geven van liefde, maar de vertroostende, kalmerende en vreugdebrengende krachten van de bergamotolie kunnen er voor zorgen dat deze chakra geneest en weer openstaat voor vreugde.
   • Salie: helpt via meditatie of visualisatie inzicht en wijsheid met betrekking tot de hartchakra te ontwikkelen.

 

  • De keelchakra is de vijfde chakra en ligt ter hoogte van het strottenhoofd en de nekwervels.
   Stoornissen van keel, oren, stem, nek.

   • Echte kamille: geeft kalme kracht en stelt in staat de waarheid te spreken zonder kwaadheid.
    Roomse kamille: geeft kracht spirituele waarheden tot uitdrukking te brengen.
    Pepermunt: helpt minderwaardigheidsgevoelens te overwinnen.

 

  • Derde oog chakra is de zesde chakra en ligt tussen de wenkbrauwen.
   Hoofdpijn, visuele problemen.

   • Rozemarijn: versterkende werking op het denken en het verstand.
   • Strobloem: vergroot de intuïtie en vergemakkelijkt het doordringen in onderbewuste.
   • Tijm: stimuleert alle bewuste en intellectuele verrichtingen.

 

  • De kruinchakra is de zevende chakra en ligt op de top van het hoofd. Migraine, hersentumoren, geheugenverlies.
   Deze heeft invloed op spiritualiteit, zelfverwerkelijking en geestelijke kracht. Een goed werkende zevende chakra veroorzaakt een diep gevoel van vrede en harmonie.

   • Wierook: goddelijke verbinding.
   • Sandelhout: verbindt hemel en aarde.
   • Rozenhout: bevordert opengaan van kruinchakra.
   • Geranium: bevordert persoonlijke spiritualiteit.

 

 

Voorbij de essentie

Als we essentiële oliën gebruiken, hetzij voor fysieke aromatherapie, hetzij voor spirituele doeleinden, vergeten we maar al te gemakkelijk dat ze afkomstig zijn uit levende planten. Als we echter de genezende krachten en de subtiele energie van planten op hun waarde willen schatten en ten volle willen ondervinden, zullen we verder moeten kijken dan onze bruine flesjes.

Vergeet nooit de levende planten die in al hun prachtige verscheidenheid ons hun kostbare oliën schenken. Een essentiële olie is de optelsom van alle eigenschappen die een plant bezit; ze is als het ware een vertegenwoordiger van de plant, maar ze kan natuurlijk nooit de pracht en kracht vervangen van die plant in de volheid van haar groei.

Het zal ons inzicht en onze gevoeligheid bevorderen als we zo vaak mogelijk dicht bij levende planten zijn.

 

Wil je meer lezen over aromatherapie zie dan hier:  De helende kracht van aromatherpie

Literatuur: Spirituele aromatherapie: Pat. Davis Ankh Hermes Deventer 1993


Related Posts

Frankincense

Frankincense

Frankincense geeft kracht. Frankinsence is een veel geliefde essentiële olie. De zoete, frisse, fruitige, warme en houtachtige geur van Frankincense stimuleert en wekt de geest op. Het is een prachtige olie om op meerdere vlakken in te zetten. Vandaar dat wij hem vandaag uitgebreid uitlichten. […]

Stress Away

Stress Away

Stress is iets waar we allemaal wel eens last van hebben. Een drukke werkweek, verdriet of een gewoon teveel hooi op je vork genomen Stress Away , een heerlijke melange van onder andere limoen, vanille en lavendel is één van onze meest populaire producten. De […]Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.