Regenboogsalade

Regenboogsalade

0 Comments

Gezond en evenwichtig eten en energie halen uit je voeding, hoe doe je dat? Simpel: door verschillende kleuren op je bord te toveren!

Eet volgens de kleuren van de regenboog: gezond en lekker!

Hoe kleurbewuster je eet hoe meer gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, eiwitten, sterke antioxidanten en voedingsvezels je binnenkrijgt. Ze bevatten ook phytochemicaliën, die veel gezondheidsvoordelen hebben en zorgen voor de typische kleur. Zo onderscheiden we lycopeen (rood), bèta-caroteen (geel en oranje), chlorofyll (groen), allyl sulfide (wit)…

regenboogsalade

 

Je eet in de eerste plaats veel verse groenten en fruit, onbewerkte noten, zaden en pitten. Om van alle gezondheidsvoordelen te genieten eet je dus niet alleen je favoriete groenten en fruit maar combineer je alle mogelijke kleuren. Eet je alleen gezonde voeding die je graag lust? Dan kamp je al vlug met een tekort aan gezonde voedingsstoffen. Elke kleur heeft bepaalde gezondheidsvoordelen. Hoe meer kleur, hoe gezonder de voeding. Probeer dagelijks 3 tot 5 verschillende kleuren te eten.

Alle kleuren van de regenboog

 

ROOD: verwarmt en stimuleert

Rode voeding beschermt je cellen en helpt kanker en cardiovasculaire ziektes te voorkomen. Het kan schadelijke effecten van UV stralen en tabaksrook verminderen.

* Rood fruit: bessen, aardbeien, frambozen, granaatappel, watermeloen…

* Rode groenten: tomaten, radijs, rode kool, rode biet, rode paprika…

 

ORANJE: versterkt, kalmeert en bevordert de eetlust

Oranje eten versterkt je ogen. Het beschermt je huid tegen zonlicht en luchtvervuiling.

* Oranje fruit: appelsien, mango, abrikoos, perzik, papaja…

* Oranje groenten:wortel, pompoen, zoete aardappel, oranje paprika…

 

GEEL: brengt harmonie, reinigt en laxeert

Gele voeding bevat kalium, goed voor de bloeddruk. Het eten van gele voeding zou je lichaam ontgiften en reinigen én geluk en welzijn stimuleren.

* Geel fruit: banaan, meloen, ananas, citroen…

* Gele groenten: maïs, gele paprika…

 

GROEN: kalmeert en brengt rust

Groene voeding zit vol calcium (voor sterke botten), ijzer (voor zuurstoftransport in je bloed) en foliumzuur (belangrijk voor zwangere vrouwen).

* Groen fruit: appels, kiwi, druiven…

* Groene groenten: broccoli, spruitjes, erwten, groene bonen, komkommer, courgette, avocado, boerenkool…

* Tip: bladgroen (bv. sla, rucola, spinazie) bevat veel magnesium, een natuurlijk middel tegen vermoeidheid.

 

BLAUW & PAARS: ontspant, kalmeert en remt ontstekingen af

Blauwe voeding is goed voor mond, keel en luchtwegen.

* Blauw/paars fruit: bosbessen, braambessen, pruimen, blauwe druiven…

* Blauw/paarse groenten: aubergines, rode ajuin, kool…

 

WIT: maakt je sterker

Door witte voeding te eten, krijg je een sterk immuunsysteem en ben je beter beschermd tegen ziektes.

* Wit fruit: appel, peer…

* Witte groenten: asperge, witloof, bloemkool, ui, knoflook, prei…

 

 



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *