Poets uw tanden op natuurlijke wijze met zelfgemaakte tandpasta

Poets uw tanden op natuurlijke wijze met zelfgemaakte tandpasta

0 Comments

Poets en bescherm uw tanden op natuurlijke wijze met deze zelfgemaakte tandpasta recepten en tips voor optimale tandhygiëne.

Inhoudsopgave

Het belang van tandenpoetsen

Tandenpoetsen is, zoals u waarschijnlijk weet, erg belangrijk voor uw mondhygiëne en dient verschillende belangrijke functies.

Eerst helpt het tandenpoetsen voedselresten en tandplak te verwijderen . Tandplak is in feite een opeenhoping van bacteriën die zich op de tanden en het tandvlees vormt. Sommige van deze bacteriën, voornamelijk streptococcus mutans en andere lactobacillustypen, metaboliseren suikers en produceren zuren die holtes vormen.

Normaal helpt je speeksel de pH te bufferen en is er een evenwicht tussen de ionen in de hydroxyapatiet-kristallen van je tandglazuur en die rondzweven in je speeksel. In een zure omgeving beginnen je tanden echter te demineraliseren. Met andere woorden, in de zure omgeving die door de bacteriën wordt veroorzaakt, lossen sommige ionen uit de emailkristallen op, wat leidt tot wat we kennen als holtes.

Borstelen gaat echter niet alleen over het voorkomen van gaatjes. Tandplak kan ook verharden tot wat bekend staat als tandsteen, wat kan leiden tot tandvleesontsteking en parodontitis. Het verwijderen van de plaque is daarom belangrijk voor zowel het voorkomen van gaatjes als voor het voorkomen van gingivitis en parodontitis. (Gingivitis of tandvleesaandoeningen kunnen, wanneer ze niet worden behandeld, uitgroeien tot parodontitis die de botstructuur beïnvloedt en uw tanden op hun plaats houdt.)

Afgezien van het verwijderen van de tandplak, helpt het poetsen van je tanden ook je tandvlees te masseren, waardoor een betere bloedsomloop voor gezonder tandvlees wordt gestimuleerd . Zelfs mensen zonder tanden moeten hun tandvlees regelmatig poetsen om de bloedsomloop te verbeteren en gezonder weefsel te garanderen.

zelfgemaakte tandpasta

 

 

Het doel van tandpasta

Tandpasta wordt normaal gevormd uit schuurmiddelen, actieve ingrediënten en smaakstoffen. Het is bedoeld om tandplak te verwijderen en uw mond op te frissen, terwijl het ook actieve ingrediënten levert die bedoeld zijn om te helpen beschermen tegen cariës (ook wel bekend als gaatjes).

Vechtplaque?

Hoewel veel mensen tandpasta beschouwen als het belangrijkste onderdeel van je routine voor mondhygiëne, is het niet zo eenvoudig om te denken dat iets magisch in de tandpasta tandplak helpt voorkomen en gaatjes voorkomen. Als u tandpasta voornamelijk gebruikt om tandplak te verwijderen, zult u misschien verbaasd zijn dat een uitgevoerd onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van tandpasta bij het poetsen geen extra plaqueverwijderingsmogelijkheden bood .

Dus, je tanden poetsen, zelfs zonder tandpasta, doet al behoorlijk goed werk aan het verwijderen van tandplak en helpt in de strijd voor een optimale tandgezondheid.

Maar heeft tandpasta een ander doel?

De meeste commerciële tandpasta’s hebben additieven die bedoeld zijn om op andere manieren gaatjes te helpen voorkomen. Fluoride is het meest populaire actieve ingrediënt dat aan tandpasta wordt toegevoegd.

Hoe voorkomt fluoride tandholtes?

Fluoride wordt aan tandpasta toegevoegd in een poging om tanden die zijn gedemineraliseerd door de bacteriële plaque te remineraliseren.

Het probleem met gefluorideerde tandpasta

Hoewel het toevoegen van fluoride aan tandpasta gaatjes kan helpen voorkomen , brengt het ook toxiciteitsproblemen met zich mee. Bij hoge doses kan fluoride de botvorming beïnvloeden, spijsverteringsproblemen, nierproblemen veroorzaken of de schildklier onderdrukken. Bij lagere doses kan het cosmetische problemen veroorzaken, zoals fluorose van de tanden.

Om te voorkomen dat er giftige hoeveelheden fluoride in de tandpasta terechtkomen, in het geval dat jonge kinderen een hele tube tandpasta zouden innemen, zijn de niveaus van fluoride in tandpasta vrij laag voor een actuele toepassing.

Als je erover nadenkt, klinkt de methode om te proberen fluoride via tandpasta in de tandstructuur op te nemen niet zo effectief. De meeste mensen poetsen op zijn best slechts een minuut of twee, terwijl ze tegelijkertijd de laag tandplak verwijderen en tegelijkertijd een dosis fluoride aan de tanden proberen af ​​te geven. Om het fluoride-ion in de emailstructuur op te nemen, hebt u een ideale omgeving met een hoge pH nodig.

Om de niet-ideale methode om uw tanden hun fluoridedosis te geven, goed te maken, vertellen ze u dat u na het poetsen niet moet spoelen om te helpen het fluoride langer in contact met uw tanden te houden. (Dat betekent natuurlijk ook dat u het fluoride langer in uw mond heeft en gedurende die tijd onwillekeurig kleine hoeveelheden ervan doorslikt.) Tandpasta’s met een hogere concentratie fluoride zijn op recept verkrijgbaar, maar moeten met voorzichtigheid worden gebruikt.

Elke persoon moet de potentiële voordelen en risico’s van het gebruik van een gefluorideerde tandpasta afwegen. Hoewel fluoride kan helpen in de strijd tegen gaatjes, is vertrouwen op fluoridetandpasta om gaatjes weg te houden niet uw beste keuze.

Bovendien zijn er andere minder giftige stoffen die kunnen helpen met remineralisatie in plaats daarvan …

Andere problematische ingrediënten in tandpasta

Natriumlaurylsulfaat

Het belangrijkste ingrediënt dat ik wilde vermijden, dat toevallig in de meeste commerciële tandpasta’s voorkomt, is natriumlaurylsulfaat (SLS). Mensen krijgen vaak aften, en  SLS in tandpasta is in verband gebracht met een verhoogde terugkeer van aften . SLS is een oppervlakteactieve stof die tandpasta de schuimende kwaliteit geeft, maar in ruil daarvoor het slijmvlies van je mond kan irriteren. Het verwijderen van de SLS is voldoende om de aften weg te houden.

triclosan

Triclosan is een antibacterieel middel dat uren in je mond blijft nadat je je tanden hebt gepoetst. Het wordt toegevoegd om te voorkomen dat de bacteriële plaque wordt gevormd, waardoor gaatjes, gingivitis en parodontitis worden voorkomen. Het is bij de meeste merken uit veiligheidsoverwegingen verwijderd, maar Colgate gebruikt het nog steeds in hun Colgate Total® tandpasta. Hoewel hun studies concluderen dat de voordelen opwegen tegen de risico’s, zijn er niet echt veel niet-gedeeltelijke gegevens om te bestuderen.

Triclosan is verbannen uit handzepen omdat is aangetoond dat antibacteriële zepen niet effectiever waren dan gewone zeep en dat het gebruik van antibacteriële middelen zoals Triclosan het ontstaan ​​van antibacteriële resistente bacteriën riskeerde….en, Triclosan blijkt een hormoonverbreker zijn .

Net zoals het dagelijks nemen van antibiotica niet de beste manier is om jezelf ziektevrij te houden, kan ik me niet voorstellen dat het gebruik van antibiotica in je mond de beste manier is om je mondziekte vrij te houden. Ons spijsverteringsstelsel heeft een delicate balans van “goede” en “slechte” bacteriën, en het constant nemen van antibiotica kan schade aanrichten aan ons spijsverteringsstelsel door de goede bacteriën samen met de slechte te doden. Ik zou me voorstellen dat onze mond, het begin van het spijsverteringsstelsel, op dezelfde manier is.

Een natuurlijke zelfgemaakte tandpasta

Vandaag ga ik verschillende manieren met u delen om een ​​zelfgemaakte tandpasta te maken. Om de behoefte aan conserveermiddelen te vermijden, zijn veel (de meeste) recepten voor een natuurlijke, zelfgemaakte tandpasta op oliebasis.

Welke ingrediënten kunnen in een zelfgemaakte tandpasta worden gebruikt?

Kokosolie is een veel gekozen olie voor tandpasta’s op oliebasis, omdat er wordt gezegd dat ze antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen hebben, maar niet genoeg om schade aan te richten aan de balans van bacteriën in uw mond.

Het nadeel hiervan is dat de consistentie van het recept van seizoen tot seizoen zal veranderen, waardoor je een dunnere tandpasta krijgt in de zomer en mogelijk een moeilijk te gebruiken, bijna harde tandpasta in de winter. Ik deel een recept op basis van tandpasta op basis van kokosolie, maar het kan worden gemaakt met een gefractioneerde kokosolie of een andere olie naar keuze in de winter om dat probleem te voorkomen. (Ik gebruik graag een siliconen reisbuisje voor het doseren van mijn tandpasta, maar als de tandpasta in de winter hard wordt, kan het moeilijk zijn om de tandpasta uit die dispensers te doseren.)

 

zelfgemaakte tandpasta

 

Op olie gebaseerde zelfgemaakte natuurlijke tandpasta

Deze tandpasta op oliebasis kan worden aangepast met andere oliën om de consistentie het hele jaar door goed te houden.

INGREDIËNTEN

INSTRUCTIONS

  • Meng alle droge ingrediënten. Als je cacaobonen gebruikt of als je vindt dat de ingrediënten te schurend voor je zijn omdat je gevoelige tanden of tandvlees hebt, kun je ze verpulveren in een koffiemolen. (Normaal gebruik ik cacaopoeder en maal de ingrediënten niet verder, maar het is een optie.)
  • Voeg beetje bij beetje kokosolie toe totdat je de gewenste consistentie hebt bereikt. Als u een siliconen reisbuis gebruikt voor opslag, wilt u misschien iets meer toevoegen om het gemakkelijk te laten vloeien tijdens het doseren. In de winter kunt u gefractioneerde kokosolie of een andere vloeibare olie gebruiken om te voorkomen dat de tandpasta stolt.
  • Vul uw siliconen tube of opbergcontainers met de tandpasta. Het is nu klaar voor gebruik!
Omdat het winter is en de constitentie nu hard is, gebruikte ik biologische zonnebloemolie, maar je kan ook olijfolie, sesamolie, lijnzaadolie, hennepolie of kokosolie gebruiken. Gebruik altijd biologische koudgeperste en ongeraffineerde olie. Wissel de verschillende oliën af, zodat je gebruik maakt van alle eigenschappen van de verschillende oliën. Als je de smaak van de olie vies vindt, voeg dan wat pepermunt extract toe.
Koudgeperste sesamolie bevat een hoog gehalte aan natuurlijke antioxidanten.
zelfgemaakte tandpasta

Zelfgemaakte tandpasta op waterbasis

De meeste commerciële tandpasta’s zijn op waterbasis. Als je echter water toevoegt aan een zelfgemaakt recept van een natuurlijk product, introduceer je ook een bron voor de vorming van bacteriën. Dat is de reden waarom velen de voorkeur geven aan een tandpasta op basis van olie of een zelfgemaakt tandpoeder.

Bij het maken van een natuurlijke zelfgemaakte tandpasta willen we echter een product maken dat niet erg gastvrij is voor bacteriegroei. Verschillende ingrediënten in de tandpasta helpen de tandpasta langer veilig te gebruiken.

Zout

Net zoals zout helpt voedsel zoals zuurkool, kimchi, met zout gezouten olijven en zelfgemaakte ansjovisfilets te behouden, helpt het toevoegen van zout aan de tandpasta de vorming van gevaarlijke bacteriën te remmen. Het kan echter andere gunstige eigenschappen hebben.

Als u een zout zoals roze Himalayazout gebruikt, voegt u ook nuttige mineralen aan het recept toe. Afgezien daarvan kan zout de speekselvorming stimuleren, wat op zichzelf kan helpen om holtes weg te houden. Speeksel helpt de pH te bufferen en gaatjes weg te houden. (Daarom kan het hebben van een droge mond een belangrijke factor zijn bij de vorming van holtes.)

Zuiveringszout

Zuiveringszout is te vinden in veel tandpasta’s. Het is een ander soort zout dat helpt de pH van je tandpasta te verhogen. De alkaliteit van het zuiveringszout kan helpen de zuren in uw mond te neutraliseren, wat kan helpen bij het bestrijden van gaatjes. (Vergeet niet: het zijn de zuren van de bacteriën die in de eerste plaats naar holtes leiden.)

De hoge pH van het zuiveringszout (rond pH = 9) helpt ook om de tandpasta op een bepaalde manier te bewaren. De meeste bacteriën geven de voorkeur aan een pH die vrijwel neutraal is (pH = 7).  In combinatie met het zout maken we een niet-zo-gastvrije omgeving voor bacteriën, maar we moeten nog steeds voorzichtig zijn en kleine hoeveelheden tandpasta’s op waterbasis maken, voor het geval dat, vooral omdat de meesten van ons niet in staat zijn om periodieke testen van onze tandpasta’s op ongewenste microben.

Bentonietklei

Bentonietklei is een geweldige aanvulling op zelfgemaakte tandpasta omdat het helpt uw ​​tandpasta consistentie te geven.

Bentonietklei heeft een hoge pH (pH = 8-9.7), wat wederom helpt om gaatjes te bestrijden. Bentoniet zou ook binden aan gifstoffen en onzuiverheden om ze te helpen verwijderen. Of dat nu waar en nuttig is in de context van een zelfgemaakte tandpasta.

xylitol

Xylitol is een interessante zoetstof omdat het geen gaatjes veroorzaakt.  Als u een tandpasta met suiker gebruikt, veroorzaakt u echter meer kwaad dan goed. Xylitol daarentegen lijkt de vorming van gaatjes te ontmoedigen door de pH van speeksel in de mond te verhogen. Het is een zoetstof die veilig is voor je tanden en geweldig is voor zelfgemaakte tandpasta’s.

Cacao

Cacao is een leuke toevoeging aan je natuurlijke zelfgemaakte tandpasta die het voor kinderen veel aantrekkelijker kan maken. Theobromine, een van de componenten van cacao, is veelbelovend gebleken bij het remineraliseren van tanden . Sommigen hebben zelfs gezegd dat theobromine een veiliger, beter alternatief is voor fluoride in tandpasta .

 

Je kunt gemalen cacaobonen of cacaopoeder gebruiken, maar ik heb gemerkt dat zelfs bij het fijnmalen van de bonen in een koffiemolen kleine stukjes achterblijven en vast komen te zitten tussen je tanden. Hoewel dat een geweldige stimulans is om te flossen, is het waarschijnlijk voor de meesten onaangenaam.

Recept op basis van tandpasta op waterbasis

Deze mint chocolade tandpasta reinigt op natuurlijke wijze en helpt je tanden te remineraliseren, en het smaakt heerlijk.

INGREDIËNTEN

INSTRUCTIONS

  • Meng alle droge ingrediënten. Als je cacaobonen gebruikt of als je merkt dat de ingrediënten te schurend zijn voor je gevoelige tanden, kun je ze malen in een koffiemolen voordat je ze in het water toevoegt.
  • Voeg gedistilleerd water toe totdat u de gewenste consistentie heeft. Meng grondig.
  • Voeg een paar druppels etherische olie zoals pepermunt of kruidnagelolie toe, indien gewenst, voor de smaak.
  • Vul uw siliconen reisbuis of andere opslagcontainer met uw tandpasta. U bent nu klaar om het te gebruiken!

Hoe deze zelfgemaakte tandpasta’s te gebruiken

Wat mij betreft is je poetstechniek belangrijker dan de tandpasta die je gebruikt (en of je tandpasta gebruikt of niet).

We gebruiken allemaal thuis elektrische tandenborstels omdat ik vind dat de roterende werking van de tandenborstel de juiste techniek mogelijk maakt zonder veel werk te doen. Dit is vooral belangrijk voor jonge kinderen of mensen die geen goede controle over hun handen hebben.

Hoewel er gewoonlijk wordt gesuggereerd dat je je tanden meerdere keren per dag poetst, denk ik dat het belangrijkste is om elke dag minstens één keer grondig te poetsen, bij voorkeur vlak voordat je naar bed gaat . Het is geweldig om na je maaltijd even snel te poetsen, om voedselresten te verwijderen en om de pH te helpen verhogen nadat je zure voedingsmiddelen hebt ingenomen.

Gebruik een tandenborstel met zachte haren. Je moet minstens 2 minuten poetsen, wat normaal gesproken de geprogrammeerde tijd is voor een soort “alarm” op elektrische tandenborstels.

Na die grondige poetsbeurt is dit het ideale moment om tussen alle tanden en achter de laatste tanden in je mond te flossen. U wilt de flosdraad voorzichtig langs de zijkant van elke tand naar beneden brengen, zachtjes langs de tandvleeslijn duwen en eventueel gevangen voedselresten en achtergebleven plaque-accumulatie op uw weg terug naar boven trekken.

Als je nog een laatste keer wilt spoelen, zal ik in mijn volgende doe-het-zelf een snel en eenvoudig recept voor een zelfgemaakte mondspoeling zonder alcohol met je delen.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.