Overnight oats zijn havervlokken geweekt in plantaardige melk. Het is zo’n eenvoudig en gezond ontbijt dat je de avond voordien kan maken.
Ideaal voor de warmere zomermaanden! Overnight oats worden niet gekookt in microgolf of pan. Ik zou het ook niet aanraden, alle energie is verdwenen uit jou voedsel als je het in de microgolf stopt. Toch zonde hé en je belast je lichaam ermee.
Als je voor meerdere dagen maakt, doe ze in aparte glazen bokaaltjes. Ze blijven minimaal 5 dagen goed in koelkast en nee stop ze niet in diepvries. ( idem microgolf)
Deze portie bevat de helft van uw dagelijkse vezels.
Ongeweekte havermout bevat fytinezuur, door de havermout te weken, verdwijnt er veel van dit fytinezuur, waardoor ijzer, calcium en zink beter worden opgenomen.
Ik ben helemaal verliefd op dit recept. Het is eenvoudig te bereiden. Dit recept is de perfecte balans tussen zoet en gezond.
Inhoudsopgave
Havermout
Ik verkies ervoor om mijn havermout te roosteren, deze biedt meer structuur en smaak. Gebruik geen instant haver.
Havermout is rijk aan oplosbare vezels, deze verlagen het slechte LDL cholesterol, voorkomen pieken in je bloedsuikerspiegel, en zorgen voor een lang verzadigd gevoel. Oplosbare vezels voeden je darmbacteriën en beschermen je darmwand.
Chiazaad
De chiazaden zorgen voor een meer pudding-achtige textuur, het absorbeert het vocht en maakt alles wat romiger.
Chiazaad bevat onder andere magnesium, omega 3-vetzuren, calcium, eiwitten, selenium, ijzer, kalium en volop vezels. Met name onze darmen hebben volop vezels nodig om goed hun werk te kunnen blijven doen. Chiazaad is rijk aan eiwitten en zorgt voor een goede spieropbouw.
Lijnzaad
Lijnzaad bevat heel wat belangrijke en gezonde voedingsstoffen, zoals omega 3, omega 6, vitamine B1 en B2, calcium, magnesium, zink en kalium. Een dagelijkse portie zorgt ervoor dat je alle essentiële vetzuren binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Het is daarom een echte superfood! Lijnzaad zorgt voor een vlotte stoelgang.
Cashewnotenboter (optioneel)
Of amandelboter of pindakaas maakt deze haver nog meer romiger.
Melk naar keuze
Amandelmelk, kokosmelk, zelfgemaakte cashewmelk, rijstmelk of havermelk.
Voor een meer romiger effect kan je 1 lepel griekse yoghurt toevoegen, je vermindert dan wel de melk met 40 ml. Voor de lactoseversie, laat je de griekse yoghurt weg.
Overnight oats basis recept

Ingredients
- 50 gr haver
- 1 eetl chiazaad
- 1 eetl lijnzaad
- snufje kaneel
- klein snufje zout
- 200 ml amandelmelk
- 1 medjoul dadel, fijngehakt (of ahornsiroop, of honing)
Directions
- Step 1 Doe de droge ingrediënten in een glazen bokaaltje of mason yar.
- Step 2 Schud of roer alles goed door elkaar.
- Step 3 Voeg de melk toe en roer nog even om.
- Step 4 Zet in de koelkast en laat een nachtje weken.
- Step 5 Kan je er echt niet afblijven, wacht dan 2 uurtjes.
Tip: de dadel mengt zich niet goed met de droge inrediënten omdat het te kleverig is. Ik heb ze vooraf even gemengd met wat melk.