Mosselen in witte wijn

Mosselen in witte wijn

0 Comments  /  Jump to Recipe

Het is een klassieker maar o zo lekker! Mosselen zijn een vast onderdeel van ‘zeevruchten’.  Mosselen op zich worden meestal gestoofd gegeten en soms gebakken. Ze bevatten eiwitten, mineralen, vitaminen, fosfor, ijzer, jodium en seleen. Met 1% is het vetgehalte te verwaarlozen. Honderd gram gekookt mosselvlees levert 70 kcal. Voor consumptie onderscheidt men vijf gewichtsklassen, aflopend van groot naar klein zijn dat: Goudmerk, Jumbo, Imperiaal, Super en Extra.

Kooktips

De kunst van het perfect mosselen koken is de korte kooktijd. Open de pan regelmatig om te kijken of de mosselen open zijn. Meestal is 5 minuten voldoende, en kun je ze uit de pan scheppen. Het is normaal als enkele mosselen uit hun schelp vallen.

Neem een grote pan: de mosselen gaan zich openen en ze moeten makkelijk omgehusseld kunnen worden.

Was de mosselen in stromend koud water en borstel ze schoon indien nodig.
Mosselen horen zich te sluiten in koud water. Gooi blijvend geopende mosselen weg.
Zware mosselen kun je ook wegdoen, deze zitten vol met zand.
Gooi beschadigde mosselen weg.

 

 

mosselen in witte wijn

 

 

Mosselen in witte wijn

15 november 2019
: 2
: gemakkelijk

By:

Ingredients
  • 2 kg mosselen
  • 3 teentjes look, fijngehakt
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 200 ml witte wijn
  • 100 ml room
  • 1 citroen, in partjes gesneden
  • olijfolie
  • 1 handvol platte peterselie
  • breng op smaak met peper en zout
Directions
  • Step 1 Plaats de mosselen in een kom of gootsteen met koud water. Gebruik een mes of staalwol om de schelpen te schrobben en verwijder alle stukjes schelp of zeepokken. Verwijder de baard van elke mossel en gooi alle geopende mosselen weg en sluit niet wanneer ze worden aangetikt. Spoel en laat de mosselen uitlekken in een vergiet.
  • Step 2 Verhit een pan met een deksel op middelhoog vuur en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Bak de sjalotjes en knoflook doorzichtig.
  • Step 3 Zet het vuur op hoog vuur en voeg de mosselen toe. Giet de witte wijn erbij, doe het deksel erop en schud de pan goed. De pan mag niet meer dan halfvol zijn – de mosselen hebben voldoende ruimte nodig om goed te kunnen koken. Wanneer de pan begint te stomen, kook je de mosselen 3-4 minuten en schud je de pan af en toe om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig gaar worden. Ze zijn gekookt wanneer de schelpen zijn geopend. Mosselen die niet zijn geopend zijn prima om te eten als ze gemakkelijk kunnen worden geopend.
  • Step 4 Zodra de mosselen gaar zijn, giet je de room erover, pers je de partjes citroen en garneer met peterselie en nog een scheutje olie. Breng op smaak met zout en peper.
  • Step 5 Geniet er meteen van.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *