Mondwater

Mondwater

0 Comments  /  Jump to Recipe

Verfris, reinig en genees met deze natuurlijke, zelfgemaakte mondspoeling die alcoholvrij, goedkoop en supergemakkelijk is om zelf te maken!

Inhoudsopgave

Het doel van mondwater

De meeste mensen gebruiken mondwater in de hoop een slechte adem te elimineren of om hun mond fris en schoon te laten aanvoelen. Dat gezegd hebbende, er zijn talloze mondspoelingen beschikbaar die voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Sommigen beweren dat ze helpen bij het bestrijden van gaatjes, anderen om tandplak, tandsteen of gingivitis te helpen verwijderen. Toch beweren anderen dat ze tanden witter maken.

Is het effectief?

Of een mondwater effectief is of niet, hangt af van wat dat specifieke mondwater moet doen. Sommige mondspoelingen worden als cosmetisch beschouwd en andere als therapeutisch.

Cosmetische mondspoelingen zijn bedoeld om een ​​tijdelijk gevoel van frisheid te geven en kunnen tijdelijk helpen bij een slechte adem. Anders dan dat, doen ze niet echt veel. Voor sommige (meeste?) Mensen kan dat genoeg zijn.

Therapeutische mondspoelingen hebben actieve ingrediënten die bedoeld zijn om op de lange termijn te dienen. Ze hebben mogelijk fluoride toegevoegd om te helpen bij het voorkomen van gaatjes. Peroxide kan worden toegevoegd in de hoop op het bleken van tanden. Anderen voegen ingrediënten toe zoals chloorhexidine, een antimicrobieel middel, bedoeld om gingivitis en parodontitis te helpen bestrijden.

Veel van deze therapeutische mondspoelingen kunnen in bepaalde situaties helpen, maar kunnen andere bijwerkingen hebben waardoor ze misschien niet de beste keuze zijn voor dagelijks gebruik.

Sommige onderzoeken tonen aan dat het gebruik van mondwater kan helpen plaque en gingivitis te verminderen.

 

Moet u mondwater met alcohol vermijden?

De meeste populaire mondspoelingen bevatten alcohol, en het gebruik van alcohol in een mondspoeling kan het slijmvlies uitdrogen.

Mondwater op alcoholbasis voelt reinigend aan. Ze hebben een verkoelend effect dat verfrissend aanvoelt. Bij voortgezet gebruik kunnen ze echter mogelijk leiden tot een droge mond .

Droge mond

Als je een droge mond hebt, ben je gevoeliger voor het krijgen van gaatjes . Het is dus logisch dat als het voorkomen van gaatjes je belangrijkste reden is, je jezelf meer kwaad dan goed doet om mondwater op alcoholbasis te gebruiken.

Natuurlijk kun je in plaats daarvan een spoeling op basis van fluoride kiezen, maar dat brengt ons terug bij het debat over of je fluoride zou moeten gebruiken of niet.

Veroorzaakt het kanker?

Sommige mensen geloven dat mondwater met alcohol je een verhoogde kans geeft op het ontwikkelen van mondkanker. De studies laten niet echt een verband zien . De ADA heeft het standpunt ingenomen dat mondwater met alcohol erin veilig is.

Nogmaals, dat is niet mijn reden om alcohol in mondwater te vermijden.

Ik laat je beoordelen of je al dan niet een mondwater op alcoholbasis wilt gebruiken.

Een fles zelfgemaakt natuurlijk mondwater naast een natuurlijke bamboetandenborstel.

Waarom zou je het zelf maken?

Door je eigen zelfgemaakte mondwater te maken, bepaal je de ingrediënten.

U kunt kiezen of u alcohol aan uw recept wilt toevoegen of niet. U kunt kiezen of u essentiële oliën wilt toevoegen.

Niet alleen dat, maar u kunt uzelf geld besparen. Dit is een zeer goedkope, supersnelle en gemakkelijke doe-het-zelf!

Wanneer gebruiken

Misschien wil je je adem opfrissen voor een date.
U kunt tandpijn hebben en een manier willen om uw mond te kalmeren totdat uw tandarts u kan zien.
Misschien heb je een zere keel en wil je gorgelen met iets dat zal helpen de pijn te verminderen.
Of misschien ben je gewoon op zoek naar een manier om je mond schoon te maken en de pH van je mond te verhogen na het eten als je niet kunt borstelen?
Al deze redenen zijn geldige redenen om een ​​mondwater te willen gebruiken, dus waarom zou je het niet zelf maken …

 

Welke ingrediënten moet je gebruiken?

Zout

Zout is een genezend ingrediënt dat al sinds de oudheid in veel culturen wordt gebruikt . Het is misschien wel het belangrijkste ingrediënt om te gebruiken in een zelfgemaakt mondwater vanwege zijn helende eigenschappen. Spoelingen met zout water worden vaak voorgeschreven na tandartspraktijken omdat ze kunnen helpen kalmeren en genezing bevorderen door ontstekingen te verminderen en de weefsels samen te trekken.

Spoelingen met zout water kunnen ook de mond alkalisch maken door de zuurvormende bacteriën die gaatjes en gingivitis veroorzaken te vernietigen. Het gebruik van een natuurlijk zout, zoals Himalayazout, kan nuttig zijn bij het leveren van essentiële sporenmineralen die kunnen helpen bij de remineralisatie van uw tanden.

De toevoeging van zout helpt ook om uw zelfgemaakte mondwater te behouden.

Zuiveringszout

Zuiveringszout heeft een pH van ongeveer 9. Door het toe te voegen aan je zelfgemaakte mondwater kan de mond alkalisch worden, waardoor het een minder gastvrije plek is voor bacteriën die gaatjes en gingivitis veroorzaken. Het kan ook helpen om uw orale pH in evenwicht te brengen nadat u zure voedingsmiddelen heeft ingenomen die schadelijk kunnen zijn voor uw tanden.

Zout en bakpoeder samen gebruiken tijdens het spoelen is niet nieuw. Het National Cancer Institute beveelt het gebruik van een spoeling van water, zuiveringszout en zout aan als een manier om mondpijn en enkele van de orale bijwerkingen van chemotherapie te helpen verminderen. Het is een natuurlijke, zachte, helende combinatie die geweldig is voor verschillende problemen.

xylitol

Xylitol is een zoetstof die uw tanden niet beschadigt en die daadwerkelijk kan helpen holtes weg te houden . Ik voeg het voornamelijk toe om het mondwater aantrekkelijker te maken. Het is echter een volledig optioneel ingrediënt, dus als u ertegen bent om het te gebruiken, voeg het dan niet toe!

Xylitol-waarschuwing

Hoewel xylitol de perfecte keuze is voor het zoeten van zelfgemaakte tandpasta en tandpoeder voor mensen, is het giftig voor honden en katten . (En misschien andere dieren.)
Gebruik het niet op uw huisdieren en houd het buiten hun bereik!

Minerale druppels

Het toevoegen van minerale druppels, zoals Concentrace Trace Mineral Drops of Purium’s Ionische elementen, is ook optioneel. Ik voeg ze toe om de tanden te omringen met heilzame mineralen. Ik denk dat ze kunnen helpen bij het remineraliseren van gebieden die mogelijk zijn gedemineraliseerd door de zuurvormende bacteriën in tandplak.

Dezelfde minerale druppels vormen een geweldige aanvulling op uw zelfgemaakte tandpasta , tandpoeder of zelfs uw drinkwater. Ze zijn dus geweldig om voor andere doeleinden bij de hand te hebben.

 

Beste etherische oliën voor mondwater

 

Als je van plan bent om kinderen dit mondwater te laten gebruiken, kun je in plaats daarvan pepermuntextract toevoegen om je mondwater op smaak te brengen. (Het zal dan niet volledig alcoholvrij zijn, maar de hoeveelheid toegevoegde alcohol is bijna te verwaarlozen.)

Kruidnagelolie

Kruidnagelolie is een geweldige olie om te gebruiken in zelfgemaakt mondwater vanwege zijn ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Gorgelen met een mondwater gemaakt met kruidnagelolie kan een keelpijn verzachten en het kan ook helpen andere pijn te verlichten door kiespijn of zweren in de mond.

De eugenolcomponent van kruidnagelolie is geen onbekende voor tandheelkunde. Zinkoxide-eugenolcement wordt vaak gebruikt als tijdelijk vulmateriaal.

Kruidnagelolie is over het algemeen veilig te gebruiken bij kinderen ouder dan 2 jaar, maar ik raad niet aan om een ​​mondwater te gebruiken met olie op een jong kind.

Tea Tree Oil

Tea tree olie is niet de meest aangename smaak van de oliën, maar sommige mensen kiezen het vanwege zijn antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen bij orale candidiasis en kan ook helpen bij gingivitis.

Omdat deze olie over het algemeen niet oraal wordt ingenomen, wil je er vooral zeker van zijn dat je deze uitspuugt. Ik raad niet aan het met kinderen te gebruiken.

Wintergreen olie

Wintergroene olie smaakt geweldig en kan helpen bij de ontsteking en pijn van infecties. Het is gedacht om op natuurlijke wijze een slechte adem te verminderen. Omdat het in hoge concentraties giftig kan zijn, zoals die in etherische oliën, is dit een andere die je zeker wilt spugen.

Wintergreen kan leiden tot de ontwikkeling van het syndroom van Reye wanneer het wordt gebruikt door kinderen jonger dan 10 jaar.

Pepermunt olie

Mijn favoriete olie voor een zelfgemaakte natuurlijke mondspoeling is pepermunt. Het is gemakkelijk te vinden, geweldig voor een aantal andere toepassingen en het geeft je mond een fris, schoon gevoel. Het is niet nodig om alcohol in je mondwater te gebruiken als je diezelfde frisheid kunt krijgen van een paar druppels pepermuntolie.

Pepermunt is over het algemeen veilig voor kinderen ouder dan 6 jaar, maar kan soms (zeer zelden) leiden tot ademhalingsproblemen bij jongere kinderen.

Verstoren etherische oliën de gezonde bacteriële balans in uw mond?

Ik heb gezien dat men moet vermijden om etherische oliën te gebruiken in zelfgemaakt mondwater en tandpasta vanwege hun antimicrobiële eigenschappen. De redenering is dat, net zoals een antibioticum zowel goede als slechte bacteriën in je darmen doodt, dat essentiële oliën hetzelfde kunnen doen en de delicate balans van de bacteriën in je mond weggooien.

Hoewel etherische oliën antimicrobiële eigenschappen hebben, denk ik persoonlijk niet dat ze zodanig zijn dat ze krachtig genoeg zouden zijn om het evenwicht in je mond te verstoren.

Iedereen die zelfgemaakte natuurlijke producten heeft gemaakt, zoals zelfgemaakte lotion of een zelfgemaakte conditioner, weet dat essentiële oliën NIET als conserveermiddel kunnen worden gebruikt. Ondanks dat je ze in je formuleringen opneemt, als je geen ander soort conserveermiddel toevoegt, zullen je creaties zowel bacteriën als schimmels laten groeien (en normaal gesproken vrij snel).

Zie mijn gids voor natuurlijke conserveermiddelen voor meer informatie over effectieve conserveermiddelen en waarom essentiële oliën geen echte conserveermiddelen zijn .

Zijn etherische oliën effectief bij het bestrijden van gingivitis en tandplak?

Er is een studie die helpt bij het ondersteunen van het gebruik van mondwater met etherische oliën om plaque en gingivitis te verminderen . De patiënten met gingivitis die een etherische olie met mondwater gebruikten samen met hun tandenpoetsen en flossen, hadden aanzienlijk lagere hoeveelheden gingivitis en plaque dan degenen die geen mondspoeling gebruikten of degenen die er een gebruikten zonder essentiële oliën.

Als je je nog steeds zorgen maakt, kun je de etherische oliën weglaten. Of bewaar ze gewoon voor momenten waarop u te maken heeft met tandpijn, gingivitis of andere ontstekingen.

 

Maak je eigen mondwater

4 maart 2020

By:

Ingredients
  • 1 tl zout
  • 1 tl zuiveringszout
  • 1 tl xylitol
  • 8 druppels etherische olie van pepermunt of andere olie (s), optioneel
  • 20 druppels minerale druppels
  • 250 ml gedestilleerd water
Directions
  • Step 1 Voeg alle ingrediënten toe aan een bewaarfles en meng grondig.
  • Step 2 Schud voor elk gebruik om de oliën en eventueel bakpoeder of zoutsporen te verspreiden die zich mogelijk op de bodem van de fles hebben afgezet.

 

NOTE
Gebruik dit mondwater na het tandenpoetsen of tussen het poetsen om je mond verfrist te laten voelen. Het kan ook worden gebruikt als gorgeldrank voor een zere keel.
Wees voorzichtig bij het gebruik van etherische oliën met kinderen. Als ze het mondwater waarschijnlijk doorslikken, in plaats van het uit te spugen, is het waarschijnlijk het beste om de etherische oliën weg te laten of te voorkomen dat ze mondwater gebruiken.
Hoewel het zout en de alkaliteit van het zuiveringszout de mondspoeling helpen behouden, is het het beste om vaker kleine hoeveelheden te maken in plaats van een grote batch.

Giet een kleine hoeveelheid in een glas om te gebruiken. (15 ml of 0,5 gram is een goede schatting van hoeveel u moet gebruiken.) Spoel het mondwater ongeveer een halve minuut in uw mond. Eindig met gorgelen met het mondwater om de achterkant van de tong en keel te reinigen.
Mondwater kan worden gebruikt voor of na het tandenpoetsen. Het kan ook worden gebruikt tussen de poetsbeurten door, wanneer u de hele dag niet gemakkelijk uw tanden kunt poetsen.

 Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.