Korianderhummus

Korianderhummus

0 Comments

Koriander staat bij de meesten van ons bekend als specerij, die in de keuken het eten zal verrijken met een interessante, exotische smaak. Maar koriander moet worden gewaardeerd, niet alleen voor het toevoegen van een goede eetlust, maar om verschillende andere redenen.

Inhoudsopgave

 Wonderbaarlijke oude kruid

Koriander werd ontdekt door archeologen in het graf van de Egyptische farao Toetanchamon, meer dan 3.000 jaar geleden. Hij speelde een belangrijke rol in de oude geneeskunde uit de Middellandse Zee,via het Midden-Oosten naar Azië. De Chinezen schrijven het zelfs toe aan de wonderbaarlijke effecten die onsterfelijkheid bevorderen en zijn geprezen in het sanskriet en het Griekse geschrift. Tegenwoordig wordt koriander gebruikt over de hele wereld.

Gebruik van koriander

Koriander is een kruid dat volledig kan worden gebruikt, en elk deel van het plantje kan ergens anders worden gebruikt. Vruchten of zaden worden voornamelijk gebruikt als medicijn, de wortel heeft een soortgelijke toepassing als gember, en last but not least, koriander bladeren zijn een integraal onderdeel van vele gerechten.

Brede toepassing in de keuken

Het is een prachtig gerecht, zoals blijkt uit de Indiase of Mexicaanse keuken . Koriander kan worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels met groenten en vlees, aan vis, fruitchutney, groentesalades, of om bijgerechten zoals aardappelen en rijst seizoen. Korianderbladeren worden altijd aan het einde  toegevoegd, om geen smaak en aroma te verliezen.

Opslag van verse koriander
Aangezien koriander wordt verkocht in vrij grote clusters en is een zeer aromatische kruid, kan het vaak gebeuren dat je niet in staat zal zijn om het te verwerken. Gedroogde bloemblaadjes worden niet gebruikt, dus de enige optie is om een pasta van te bereiden of hummus.

Korianderpasta
Meng de rest van de koriander, inclusief de stengels, met een beetje citroen, zout en olijfolie. Breng over in een potje. De pasta bereid op deze manier zal duren ons voor maximaal een paar weken in de koelkast. U kan het gebruiken in sauzen of kwark en als een brood spread.

Medicinale effecten

De geneeskrachtige effecten van koriander zijn gebruikt sinds de oudheid, vooral voor hun ontstekingsremmende effecten. Bovendien, als helper bij de behandeling van een lange lijst van ziekten, waaronder pokken, diarree, aphta, bloedarmoede, indigestie, menstruatiestoornissen, bindvliesontsteking, huidziekten, bloedsuikerspiegel aandoeningen, oogproblemen, osteoporose, artritis, reuma, hoofdpijn, hoofdpijn en spierstijfheid.

Koriander heeft ook een sterk ondersteunend effect op de lever en is een verbazingwekkende bron van kalium, calcium, mangaan, ijzer en magnesium. Van de vitaminen is het foliumzuur, riboflavine, niacine, vitamine A, beta caroteen, vitamine K en een opmerkelijke dosis vitamine C. In eenvoudige termen, het bevat alles wat nodig is voor een optimale gezondheid.

 

Eenvoudige teelt

Koriander kan je makkelijk zelf zaaien. Eerst komt het blad, dat heeft een lekker friskruidige smaak en wordt veel gebruikt in gerechten uit het Midden-Oosten. En daarna komt de bloei en vervolgens de zaden. De (rijpe en gedroogde) zaden kun je ook oogsten en eten, in Aziatische gerechten. Die rijpe zaadbolletjes worden, al dan niet gemalen, ketoembar genoemd. Koriander is makkelijk te telen, zet er wel meerdere planten van bij elkaar, want één of maar een paar planten geeft niet veel oogst.

 

koranderhummus

 

Voor de bereiding van de korianderhummus  zie  basis hummus en voeg een bosje koriander toe.


Related Posts

Avocado Hummus met dukkah

Avocado Hummus met dukkah

Ik ben dol op hummus, het is lekker en gezond. Ik had al eerder de klassieke hummus en de rode bieten hummus met jullie gedeeld. Avocado hummus is lekker bij zoete aardappel frietjes, bij rauwe groentjes, tortilla chips, flatbread of op een stukje stokbrood.   […]

Hummus

Hummus

Kikkererwten (de basis van hummus) zijn zeer smaakvolle, gezonde peulvruchten. Ze zijn over de hele wereld populair. Kikkererwten zijn heel veelzijdig, ze worden gekookt, geroosterd, in salades, in curry’s, tot puree verwerkt in hummus of vermalen tot meel voor falafal en papadums. Gedroogde kikkererwten smaken […]



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.