Koemelkallergie en lactose intolerantie. Wat is het verschil?

Koemelkallergie en lactose intolerantie. Wat is het verschil?

0 Comments

Koemelkallergie en lactose intolerantie worden wel eens door elkaar gehaald. Het heeft inderdaad allebei met zuivelproducten te maken en je kan bij beide klachten hebben als buikpijn, darmkrampen, diarree, winderigheid, en een opgezette buik. Om misverstanden te voorkomen zal ik het verschil uitleggen. Als je er zeker van wilt zijn welke allergie  je hebt, dan adviseer ik je om naar de dokter te gaan en het verder uit te laten zoeken.

 

Inhoudsopgave

Wat is koemelkallergie?

Koemelkallergie is een extreme reactie van het afweersysteem op de eiwitten die zich bevinden in koemelk. Andere termen zijn koemelkovergevoeligheid of koemelkintolerantie. Het afweersysteem vecht hier tegen en dat kan leiden tot allergische klachten als huiduitslag, eczeem, spugen, diarree, darmkrampjes, buikpijn, benauwdheid of overmatig huilen. Koemelkallergie komt het meeste voor op de zuigelingenleeftijd. De allergie voor het melkeiwit ontstaat vaak voor het eerste levensjaar op basis van aanleg. Ongeveer 5 procent van alle Nederlandse baby’s heeft er in mindere of meerdere mate last van. De allergie komt in bepaalde families meer voor dan in andere.

 

Wat is een lactose intolerantie?

Het afweersysteem speelt bij lactose intolerantie geen rol. Bij een lactose intolerantie kan het lichaam melksuiker oftewel lactose niet verteren, dat komt door een tekort aan het enzym lactase. De klachten zijn voornamelijk vanuit de darmen zoals: buikpijn, darmkrampen, diarree, winderigheid, en een opgezette buik.

 

Wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen een lactose intolerantie en koemelkallergie?

Het is goed om te weten wat de verschillen zijn tussen een lactose intolerantie en een koemelkallergie. Daarmee kun je de klachten bij jezelf of bij je kind beter herkennen. Maar ik kan mij voorstellen dat dat best verwarrend is. Bij beiden is inderdaad MELK de boosdoener, maar er zit een duidelijk verschil tussen. Lees daarom hieronder de 2 belangrijkste verschillen tussen een lactose intolerantie en een koemelkallergie én ontdek een handig ezelsbruggetje…

 

MelkeiwitDit zijn de 2 belangrijkste verschillen:

      1)Bij de één kun je niet tegen de lactose en bij de ander niet tegen het melkeiwit

Zoals ik hierboven al vertelde, is melk bij allebei de boosdoener, maar bij allebei is een ánder bestanddeel van melk de dwarsligger. Dat zit zo: als je een lactose intolerantie hebt, dan kun je niet tegen de lactose (melksuiker) die in de melk zit. En als je een koemelkallergie hebt, dan kun je niet tegen het melkeiwit dat in melk zit.

      2) Met een koemelkallergie heb je extra klachten dan met een lactose intolerantie

Extra klachten? Hoezo? Nou kijk, het zit zo. Met een koemelkallergie reageert een ander systeem in je lichaam dan bij een lactose intolerantie. Met een koemelkallergie komt namelijk je afweersysteem in actie en reageert op de melkeiwitten in melk. En bij een lactose intolerantie zijn het met name alleen je darmen die in actie komen en zij reageren op de lactose die in melk zit. De klachten die je met een lactose intolerantie hebt, spelen zich daarom voornamelijk in en rondom je darmen plaats. Dat geeft klachten als buikpijn, opgezette buik, diarree, winderigheid en misselijkheid. Maar als je een koemelkallergie hebt, dan zorgt je afweersysteem voor een allergische reactie op de melk die je nuttigt. En dat geeft vaak klachten in je darmen, maar óók extra klachten! Deze extra klachten bevinden zich vaak ook op de huid en in de luchtwegen. Denk hierbij aan jeuk en uitslag op de huid, eczeem, galbulten, oedeem, astma, bronchitis en diverse neus- en oogklachten.

 

Er zit dus daadwerkelijk een verschil tussen koemelkallergie en lactose intolerantie.

Het belangrijkste is dat bij koemelkallergie het afweersysteem een grote rol speelt, en extra klachten geeft.

 Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.