Is hummus wel gezond?

Is hummus wel gezond?

9 Comments

Humus wat ook wel hummus, hoemus, hoummoes of humoes wordt genoemd komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. In die streek wordt hummus al eeuwen gegeten. Hummus is een pasta die vaak gebruikt wordt als dipsaus. Het is gemaakt uit gepureerde kikkererwten. Om de smaak te verbeteren wordt er olie, knoflook, tahin en kruiden aan toegevoegd.

Inhoudsopgave

Wat is hummus?

Hummus  is een puree met als basis kikkererwten. In het originele recept zit verder tahin (sesampasta), olijfolie, citroensap, knoflook en kruiden.

 

Calorieën

Sommige kant-en-klare bereidingen zitten boordevol suiker en olie, wat natuurlijk niet meer zo gezong lijkt. Bekijk daarom steeds de ingrediëntenlijst op de verpakking en lees de voedingswaardetabel aandachtig.”Het aantal calorieën loopt flink uiteen.  Vergeleken met zelfgemaakte hummus, bevat die uit de winkel soms tot het dubbele aan calorieën. Dit heeft te maken met de toegevoegde vetten en suikers. Gemiddeld heb je met twee eetlepels zelfgemaakte hummus zo’n 70 calorieën binnen.

 

Verzadigde en onverzadigde vetzuren

Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en bestaat voor slechts 14 procent uit verzadigde vetten. In traditionele, zelfgemaakte hummus zit niet meer dan 10 gram vet, waarvan slechts 1 gram verzadigd is. Hummus uit de winkel kan daarentegen tot wel 31 gram vet per 100 gram hummus bevatten, waarvan 1 tot 4 gram verzadigd is.

 

Suiker en zout

Suiker en zout behoren niet tot de basis ingrediënten van de kikkererwtenpasta, maar in de hummus die je in de supermarkt vindt, kan tot wel 1,6 gram zout en 2,8 gram suiker zitten

 

Kikkererwten zijn goed voor de botten

De kikkererwten in humus bevatten een goede hoeveelheid aan calcium. Calcium zorgt voor een gezonde groei en opbouw van de botten.

 

Vermijd hummus uit de supermarkt

Deze is vrijwel altijd bereid met goedkope, ongezonde olie zoals zonnebloemolie en vrijwel altijd bevatten hummus uit bakjes conserveringsmiddelen.

Als je deze humus met goedkope olie en conserveringsmiddelen eet kan je stofwisseling verstoord raken en kun je er dus wel dik van worden.

 

hummus

Is hummus nu gezond?

Ja, hummus is gezond als je het zelf maakt met een goede olijfolie en zonder suiker.

 

Waarom is hummus gezond?

Kikkererwten zijn rijk aan eiwitten en vezels, een belangrijke bron voor je spieren. In het bijzonder voor mensen die geen vlees en vis eten, zijn kikkererwten een welkome aanvulling op de dagelijkse eiwitinname.

Ook bevatten ze langzame koolhydraten (met een lage glycemische index). Ze zitten boordevol voedingsvezels die helpen bij een gezonde darmwerking, een lang verzadigingsgevoel en het afvallen.

Kikkererwten een goede bron van diverse mineralen. Ze bevatten magnesium, ijzer, calcium, fosfor, foliumzuur en vitamine B.

 

Word je dik van humus?

Niet als je het zelf maakt. Het beste kun je zelfgemaakte hummus combineren met rauwe groente en dan niet meer dan 2 eetlepels nemen.

Ga je het combineren met brood of crackers dan word je er wel dik van.

 

 

Tips en trics

  • Gebruik  de beste ingrediënten, liefst gedroogde kikkererwten en geen kikkererwten uit blik. De gedroogde variant is zoveel smaakvoller. Als het niet anders kan gebruik dan de biologische versie uit een glazen bokaaltje, te vinden bij colruyt.
  • Gebruik zo vers mogelijke kruiden, zaad is beter dan poeder, geeft meer smaak. Rooster het zaad even in een koekepan en maak nadien fijn met een vijzel.
  • Wees geduldig, de kikkererwten moeten namelijk eerst een hele nacht weken in water (met een beetje natriumbicarbonaat) en daarna moeten ze nog ongeveer een 1.5 uur koken op een laag vuurtje.
  • Gooi het weekwater weg en gebruik vers gefilterd water om de kikkererwten in te koken
  • Vang het vocht van de gekookte erwten op en gebruik dit om de hummus mee te verdunnen, zo krijgt de hummus meer smaak.
  • Gebruik een goede keukenmachine bv een Magimix Foodpressor of een Thermomix.

Hier enkele lekkere variaties  op de traditionele hummus, hummus met rode biet, hummus met advocado, hummus met geroosterde aubergine, hummus met geroosterde paprika, hummus met dadels.

 

Zeyada Regular

Volg Healty Lifestyle op Instagram


Related Posts

Vegetarische curry met zoete aardappel

Vegetarische curry met zoete aardappel

Wil je graag lekker, vegetarisch, gezond én duurzaam eten? Vandaag delen we het recept voor een Indiase curry met zoete aardappel, kikkererwten en spinazie. De curry heeft een Indiaas tintje, door het gebruik van Garam Massala, dat is een Indiaas specerijenmengsel dat o.a. bestaat uit […]

Salade van kikkererwten met avocado en komkommer

Salade van kikkererwten met avocado en komkommer

Kikkererwten zijn peulvruchten die vooral gekweekt worden in het Middellandse Zeegebied. Koop ze in bokaal of blik, of laat ze vooraf een nacht in koud water weken. Kikkererwten hebben een nootachtige smaak, zijn rijk aan vezels en eiwitten en dus een goede vleesvervanger. De puree […]9 thoughts on “Is hummus wel gezond?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.