Ingemaakte citroenen worden van origine gebruikt in heel Noord Afrika, maar vooral in Marokko zijn ze erg geliefd. Ze heten daar Hamad Muraqqad en worden op veel manieren toegepast. De citroenschil wordt door het pekelen zacht en geeft een fris-zure smaak af aan groentegerechten, soepen en tajines. Je hebt wel wat geduld nodig voor deze citroentjes; ze zijn namelijk pas na een maand klaar voor gebruik. De schil wordt heerlijk zacht en heeft een frisse, zure, ziltige smaak. Gebruik ingelegde citroenen bijvoorbeeld in Marokkaanse tajines met lamsvlees of kip, bij vis of in salades.
Koop biologische citroenen.
Tip: De citroenen blijven lang (zeker 6 maanden) goed als ze met een schone vork uit de pot gehaald worden en de resterende citroenen niet boven het vocht in de pot uit steken
Ingelegde citroenen

Ingredients
- 10 biologische citroenen
- 200 gram grof zeezout
- 2 gedroogde laurierblaadjes
- twee steranijs
- jeneverbes
- kruidnagel
- zwarte peperkorrels
- een theelepel korianderzaad
- een kaneelstokje
Directions
- Step 1 Zorg dat je weckpot goed gesteriliseerd is. Dit doe je door de pot ongeveer tien minuten uit te koken in een pan, maar het kan ook gewoon door de pot in de vaatwasser te stoppen
- Step 2 Pers vijf citroenen uit en zet het sap apart
- Step 3 Boen de andere vijf citroenen goed schoon onder de kraan en droog ze af
- Step 4 Snijd de citroenen kruiselings in en laat het onderste en bovenste deel aan elkaar zitten
- Step 5 Vul de citroenen met zeezout en leg ze in de pot. Druk ze stevig aan. De citroenen moeten goed tegen elkaar aan komen te liggen
- Step 6 Verdeel het zeezout, de laurierblaadjes, de, jeneverbes, het kaneelstokje, de kruidnagel, de steranijs, zwarte peperkorrels en het korianderzaad over de pot
- Step 7 Giet het citroensap erbij en vul het eventueel aan met water. Je citroenen moeten volledig onderstaan.
- Step 8 Doe de pot goed dicht. Bewaar minimaal maal een maand in de koelkast. Op die manier kunnen de smaken er goed intrekken. De schil zal zachter worden. Schud de pot om de dag even om.