Hooggevoeligheid & Voeding

Hooggevoeligheid & Voeding

Snel geprikkeld, vaak moe, energie van anderen heel goed aanvoelen Slechts een paar voorbeelden die ik ervaar als HSP’er (hsp=hoog sensitief persoon, oftewel iemand die extra gevoelig is). Het leven kan voor mij af en toe erg overweldigend zijn.

Ik merk dat steeds meer mensen om me heen zich overprikkeld of overgevoelig voelen. Of dat nou komt door het moderne leven, de opkomende informatie over hoogsensitiviteit of dat we ons bewuster van onszelf zijn. Er zijn natuurlijk ook best veel prikkels tegenwoordig. We hebben te maken met oneindig aantal keuzes, een overdosis aan informatie en door social media zijn we altijd verbonden met alles en iedereen. Dit kan zowel voor overprikkeling van je lichaam zorgen als van je geest.

Als hooggevoelige mensen zijn we vaak heel erg gericht op ons gevoel en ook op onze gedachtes, maar we mogen ons lichaam niet overslaan.
Daarmee bedoel ik niet dat je alleen maar mindful naar je lichaam te luisteren, maar juist dat je ook moet letten op wat je eet.
Juist omdat je hooggevoelig bent, reageert je lichaam extra heftig op wat je in je mond stopt. Dat is ook gelijk de reden dat zoveel hsp’ers last hebben van voedselallergieën zoals glutenallergie of koemelkallergie.
Dat is ook de reden dat onze darmen vaak zo gevoelig zijn en we spanning zo heftig in onze maag ervaren.
Door niet de juiste voeding tot je te nemen, breng je jouw lichaam uit balans. De zwakke plekken die daardoor ontstaan zijn de plekken waar stress en spanning zich uiten.

 

Inhoudsopgave

Veel HSP-ers zijn gevoelig voor voeding

Voeding is energie en elke voedingsproduct heeft zijn eigen energie(trilling). Voeding is niet alleen het eten wat we lekker vinden, maar bovenal de brandstof en energie voor ons lichaam. Voeding heeft ook een belangrijke rol in hoe wij ons in ons lichaam voelen en hoe ons lichaam zich voelt. Veel van het voedsel wat wij in de winkels kopen en bereiden heeft een lage energietrilling door de manier van bewerking, besproeiing, toevoegen van kunstmatige stoffen, magnetronstralen enzovoorts.

Sterk bewerkt eten, kost ons lichaam veel energie en daarnaast haalt het ook onze energie naar beneden.

Als je al die voedingsmiddelen laat staan waar je last van hebt, dan word je óók steeds gevoeliger. Als je gezonder eet, dan went je lichaam daaraan. Je energie wordt zuiverder. Je gaat daardoor steeds heftiger reageren op onzuivere voeding. Als je lichaamsenergie zuiverder wordt, word je ook gevoeliger voor andere prikkels: emoties, lawaai, drukte enz!

Als je hoogsensitief bent is het extra belangrijk om onbewerkt en natuurlijk te eten.Onze immuniteit reageert tegen voeding die teveel bewerkt is met lichaamsvreemde additieven en pesticiden. Als we dit door de dag heen continu dan is er een constante werking van de immuniteit. Zodoende krijgt de immuniteit grote delen van de energie toebedeeld, met het gevolg dat de hersenenergie verminderd. Maar ook drugs, drank, roken en belastende medicatie, waardoor er uiteindelijk neurotoxines en neurotransmitter-/hormonale disbalansen ontstaan.
Vermijd kleurstoffen en andere e-nummers, cafeïne, alcohol, pesticiden, gluten, soja, geraffineerde suikers, bewerkte en voorverpakte voedingsmiddelen of maaltijden zoveel mogelijk. Ook gefrituurd voedsel en andere junkfood kun je het beste achterwege laten.
 
Je doet er goed aan snelle koolhydraten uit witte pasta en wit brood te vermijden. Vervang ze door bijvoorbeeld quinoa, boekweit of zilvervliesrijst. Deze producten bevatten meer voedingsstoffen en zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Ga zoveel mogelijk voor natuurlijke voeding, biologisch groente en fruit. Eet bij voorkeur vegetarisch en maak alles wat je normaal in pakjes en zakjes vindt in de supermarkt zelf met verse ingrediënten.

Veel HSP-ers zijn gevoelig voor chemische geurstoffen

Maar het zit ‘m niet alleen in voeding. Als hoogsensitief persoon ben je ook extra gevoelig voor geuren, texturen en chemicaliën in verzorgings- en schoonmaakproducten. Nu kun je van mensen in je omgeving natuurlijk niet vragen of ze wat minder heftige parfum willen dragen, maar voor jezelf kun je het wél zo natuurlijk mogelijk maken. Vermijd shampoos met sulfaten en andere chemicaliën en ga voor varianten die alleen natuurlijk ingrediënten bevatten. Gebruik geen sterk geurende parfums, maar kies voor natuurlijk parfums (voordeel: hiervan weet je vrijwel zeker dat ze niet op dieren zijn getest). Je kunt bijvoorbeeld heerlijke essentiële oliën door wat kokosolie mengen en het op je huid smeren. Zo ruik je heerlijk! Gebruik liever geen kunstmatige luchtverfrissers of kunstmatig geparfumeerde kaarsen.

 

Een zuiver en schoon lichaam dat in balans is, met de juiste voedingsstoffen,

zorgt voor een zuiver objectief kanaal van spirituele energie.