Hoe maak je lekkere en knapperige falafels

Hoe maak je lekkere en knapperige falafels

0 Comments  /  Jump to Recipe

Falafel is een populair Midden-Oosters voedsel gemaakt van kikkererwten (of tuinbonen)  en die worden gemengd met kruiden, specerijen en vervolgens gebakken tot knapperig goudbruin aan de buitenkant en zacht in het midden. Falafels zijn geweldig in wraps, pita’s, sandwiches en salades. Ze worden meestal geserveerd met tahinisaus, een romige en zeer smaakvolle saus.

Falafel is van nature glutenvrij en gemaakt van een paar eenvoudige ingrediënten.

  • Kikkererwten: gebruik alleen gedroogde en geweekte kikkererwten, geen kikkererwten uit blik. Ingeblikte kikkererwten zijn te zacht en nat en je zal er niet goed balletjes van kunnen maken, het werkt niet.
  • Ui:  ik gebruik de witte ui, voor een iets sterkere smaak, de rode ui is zachter.
  • Peterselie en koriander: deze twee heerlijke kruiden geven enorm veel smaak aan je falafel en veranderen de binnenkant in een prachtige, levendige groene kleur. Ik heb ook wat munt toegevoegd (optioneel)
  • Knoflook:  Gebruik verse teentjes knoflook in plaats van knoflookpoeder voor de meest robuuste smaak.
  • Groene Chili-peper of cayennepeper: een kleine peper voegt een vleugje smaak en specerijen toe zonder de falafel te krachtig te maken. Je kunt dit min of meer aanpassen, maar laat het niet weg zonder het eerst te proberen – geloof me.
  • Komijn, kardemom, zout en zwarte peper:  deze aromatische kruiden worden vaak gebruikt in het Midden-Oosten en hebben een aardse, kruidige, assertieve smaak waar u dol op zult zijn.
  • Kikkererwtenmeel of glutenvrij havermeel: dit helpt het mengsel aan elkaar te binden en de vorm te behouden tijdens het bakken.
  • Zuiveringszout of bakpoeder:  maakt het midden van de falafel net iets malser, luchtiger en lichter.
  • Bakolie: ik gebruikte zonnebloemolie, omdat je kan bakken op hoge temperaturen.

falafels maken

 

falafelballetjes

 

Hoe maak je een lekkere en knapperige falafel

11 oktober 2019
: 16 falafel balletjes

Het beste falafelrecept dat je thuis kunt maken! Een eenvoudige combinatie van kikkererwten, kruiden en specerijen die samen worden gemengd en gebakken

By:

Ingredients
  • 200 gr gedroogde kikkererwten
  • 1 grote bos peterselie
  • 1 grote bos koriander
  • eventueel wat munt
  • 1 kleine witte ui
  • 3 tenen knoflook
  • 4 gr glutenvrije havermeel
  • 1 th zout
  • 4 gr komijn
  • een snuifje kardemon
  • 1/2 tl koriander
  • een snuifje cayennepeper
  • druivenpitolie of zonnebloemolie
Directions
  • Step 1 Week de gedroogde kikkererwten de avond voordien in water. Gebruik voldoende water want de kikkererwten nemen in volume toe.
  • Step 2 Ben je dit vergeten is er een ander hulpmiddeltje dat je kan toepassen. Spoel te kikkererwten doe ze in een kookpan, voeg voldoende water toe, breng ze aan de kook, kook 1 minuut, neem de pan van het vuur en laat 1 u rusten met gesloten deksel.
  • Step 3 Giet de kikkererwten af, spoel ze nog een keer en droog ze goed af voor je ze in de keukenmachine doet.
  • Step 4 Voeg de ui, peterselie, koriander, peper, knoflook, komijn, zout, kardemom en zwarte peper toe aan de keukenmachine (of thermomix) en pulseer meerdere keren totdat het lijkt op de textuur van grof zand.
  • Step 5 Breng het falafelmengsel over in een kom en voeg de kikkererwtenbloem (of havermeel) en bakpoeder toe. Voeg alles samen en dek af.
  • Step 6 Zet het mengsel gedurende 1 uur in de koelkast.
  • Step 7 Gebruik je handen, een ijslepel of een falafellepel om de falafel te vormen tot ballen of pasteitjes. Als je het mengsel te nat vindt, kun je nog een eetlepel kikkererwtenmeel toevoegen. Als het te droog en kruimelig is, kun je een theelepel water of citroensap toevoegen.
  • Step 8 Om de falafel te bakken, doe je ongeveer 3 centimeter olie in een pan op middelhoog vuur. Verhit de olie.
  • Step 9 Kook de falafel in porties (ongeveer 6-8 per keer) gedurende 1-2 minuten of tot ze goudbruin zijn. Gebruik een schuimspaan om de kleur van de falafel te controleren en zorg ervoor dat ze niet te gaar worden. Verwijder ze vervolgens op een met keukenpapier beklede bord.
  • Step 10 Serveer de falafel direct.
Hoe serveer je falafels?
Falafel wordt het best onmiddellijk na het bakken geserveerd, als ze warm en knapperig zijn. Ze worden heerlijk geserveerd in een glutenvrije pita, gewikkeld in sla of boerenkool of met een eenvoudige groene salade  Maar hoe je ze ook serveerd vergeet zeker niet de Tahinisaus .
falafels

Related Posts

Linzen met spinazie en doperwten op indische wijze

Linzen met spinazie en doperwten op indische wijze

Deze Indiase topper, ook wel dahl genoemd, is gemaakt met linzen, spinazie en doperwten. Door de kurkuma, komijn, masala en het chilipoeder is dit gerecht lekker kruidig. Serveren kan met warm naanbrood of rijst.        

Sushibowl met maatjes en rode biet

Sushibowl met maatjes en rode biet

Het maatjesseizoen is weer gestart en je kan weer opnieuw genieten van die lekker malse en romige haringen. Wist je dat maatjes hun naam danken aan het Oudnederlandse woord ‘Maagdekensharing’? Hollandse nieuwe of nieuwe maatjes is haring die vóór de paartijd tussen half mei en half juli wordt […]



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.