Het eliminatiedieet

Het eliminatiedieet

0 Comments

Voeding is meer dan brandstof alleen.

Eet jezelf gezond (er) Want laat ons eerlijk zijn, dat is toch waar we allemaal van dromen. We willen allemaal fit en energiek door het leven wandelen.

Iedereen weet dat wat je eet invloed heeft op je gezondheid en hoe je je voelt. Het eliminatiedieet is geen dieet dat speciaal bedoeld is om af te vallen, maar een manier om bepaalde voeding tijdelijk uit te sluiten om ze vervolgens weer toe te voegen en dan te kijken hoe je er op reageert.

Je hebt het wellicht helemaal niet in de gaten, maar de voedingsmiddelen die je dagelijks consumeert zouden een groot effect kunnen hebben op je gezondheid – bepaalde voedingsmiddelen (ook die waarvan we denken dat ze gezond zijn!) kunnen je gezondheid flink beschadigen en zelfs je leven verkorten als je ze de kans geeft.

Jij moet de beslissing nemen om gezonder te willen worden.

Maar hoe wordt dit precies veroorzaakt? Misschien eet je wel een ontzettend gezond dieet en vraag je je af wat er nog in je dieet kan zitten dat ervoor zorgt dat je je gewoonweg niet optimaal voelt of waar je misschien wel ziek van wordt.
Als je bijvoorbeeld gezond eet – dat wil zeggen een dieet vrij van junk food, weinig vlees en voldoende groente en fruit – en je toch nog last hebt van huiduitslag, overmatig vocht vasthouden, en andere problemen, dan kan het zijn dat je te maken hebt met een voedselintolerantie.
Merk je op dat je rode vlekjes in je gezicht hebt? Of heb je een soort eczeem op je bovenarmen? Misschien valt het anderen niet op, maar heb je er zelf wel last van. En als je op de anti-gluten trein gestapt bent, dan kan het zelfs zo zijn dat je ook al gluten uit je dieet hebt gegooid. Hoewel er inderdaad genoeg mensen zijn die een overgevoeligheid hebben voor gluten, zijn er ook nog talloze andere voedingsmiddelen waar mensen een intolerantie voor kunnen hebben.

 

Inhoudsopgave

Waarom een eliminatiedieet een goed idee kan zijn

Wat is belangrijker? Lekker eten of je goed voelen? Waarschijnlijk is iedereen het ermee eens dat gezond zijn en je goed voelen het allerbelangrijkste is. Toch blijkt het in de praktijk niet zo makkelijk om alleen maar dingen te eten waar je je goed bij voelt. Misschien vermoed je dat je op bepaalde voeding minder goed reageert, maar weet je niet precies welke voedingsmiddelen dat zijn.
De reacties van mensen op bepaalde voeding variëren nogal. En waar de één last van krijgt, hoeft voor de ander totaal geen problemen op te leveren. En als je helemaal geen klachten hebt en je altijd goed voelt is er natuurlijk geen reden om het eliminatie dieet te doen.

 

Klachten verminderen

Een paar voorbeelden van klachten waarvan wordt gedacht dat ze beïnvloed of veroorzaakt kunnen worden door wat je eet:
astma, allergieën, artritis, huiduitslag, stemmingswisselingen, ADD/ADHD, migraine, prikkelbare darm syndroom, opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, spierpijn, vermoeidheid, slapeloosheid.

Door het eliminatiedieet uit te proberen, kun je erachter komen of je je beter voelt of dat je klachten veroorzaakt worden door bepaalde voedingsmiddelen.

 

Voedingsmiddelen waar jij intolerant voor bent kunnen namelijk ontstekingen in je lijf veroorzaken en ontstekingen zijn het begin van vrijwel alle ziekten.

 

Hoe pak je het aan?

Het eliminatie dieet begin met het uitsluiten van voedselgroepen zoals gluten, zuivel, zoetstoffen, frisdranken, eieren, varkensvlees, rundvlees, kip, charcuterie, koffie, alcohol, citrusvruchten en groenten die behoren tot de familie van de nachtschade (tomaat, aardappelen, aubergine).

 

We gaan op basis van de Lijst alle ongezonde voeding uit ons eetpatroon weren, om daarna een gezond voedingspatroon op te bouwen.

 

7 stappen voor een succesvol eliminatiedieet

 

1. Neem je symptomen onder de loep.

Het is moeilijk om te weten waar je naartoe gaat als je niet weet waar je bent.
Heb je huidproblemen? Of lijd je onder zaken als een opgeblazen gevoel of constipatie? Heb je last van allergieën? Hoe voel je je gedurende de dag? Heb je voldoende energie? En hoe zit het met je stemming? Heb je bijvoorbeeld last van voortdurende stemmingswisselingen? Merk je dat het soms voelt alsof je hersenen zich in een soort mist bevinden? Dit zijn slechts enkele mogelijke symptomen van voedselintoleranties.
Voordat je aan een eliminatiedieet begint, is het dan ook belangrijk dat je precies weet waar je het voor doet. Schrijf je symptomen op, zodat je ook eenvoudig eventuele verbeteringen kunt ontdekken. Zo weet je of het plan effectief is.

 

2. Elimineer de boosdoeners voor 10 dagen.

Het standaard eliminatiedieet is eigenlijk heel eenvoudig. Het houdt simpelweg in dat je de volgende voedingsmiddelen (waarvan bekend is dat ze bij de meeste mensen voor overgevoeligheidsreacties zorgen) geheel vermijdt:

Citrusvruchten: sinaasappelen, citroenen, pompelmoezen
Nachtschade groenten: zoals witte aardappelen, tomaten, aubergine
Gluten: tarwe, mais, gerst, spelt, kamut, rogge, havermout, witte rijst
Zuivel: melk, kaas, yoghurt, roomboter, kwark roomijs
Vlees en vis: grote vissoorten, schaaldieren, rood vlees, charcuterie, kip, varkensvlees, eieren, vleesvervangers
Vetten: margarine, boter, transvetten, zonnebloemolie
Zoetstoffen: witte en bruine suiker, rietsuiker, honing, ahornsiroop, honing, agave, desserten
Toppings: chocoladesaus, ketchup, mosterd, vinaigrette, mayonaise, chutneys, andalouse,…
Alcohol, koffie, frisdranken, zwarte en groene thee

 

Transvetten blokkeren de aders en veroorzaken allerlei klachten zoals gewichtstoename, ontstekingen, hoge cholesterol, dementie, kankers en diabetes. (bv. margarine)

 

Waarom geen alcohol?
Hoewel alcohol zelf meest niet tot intoleranties leidt, heb je wel een beter detox-effect wanneer je deze drank gedurende het dieet vermijdt. Daarnaast bevat alcohol ook veel suiker die dingen zoals gist en schadelijke bacteriën in je darmen bevordert. Wanneer je alcohol elimineert, zul je je binnen enkele weken al veel beter voelen. Niet alleen zal je slaap een stuk beter zijn, ook verander je zo je darmflora die je sterk en gezond houdt!

 

3. Hoe ziet een eliminatiedieet eruit? Wat mag ik dan WEL eten?

Als dit je reactie is, maak je dan geen zorgen. Het is een stuk moeilijker dan het lijkt. Alles wat je moet doen is een goede voorbereiding, net als bij ieder ander dieet. Het kan dan ook zijn dat je een paar minuten meer besteedt aan boodschappen doen en koken.
De meesten van ons zijn gewend om alles snel klaar te hebben en misschien eet je zelf wel voornamelijk kant-en-klaar producten. Maar op een eliminatiedieet is dit niet mogelijk. Vrijwel alles bevat namelijk eieren of zuivel of een van de andere boosdoeners. Om succes te garanderen, moet je dus echt zelf aan de slag. Zelf koken is bovendien ook veel gezonder!

 

Lijd geen honger! Het eliminatiedieet gaat niet over de hoeveelheid, wel over de aard van het voedsel. Eet tot je geen honger hebt, dat maakt de eliminatiefase ook minder zwaar!

 

4. Wat kan ik wel eten?

Fruit: alle soorten fruit, buiten de citrusvruchten
Groenten: alle soorten groenten, buiten de nachtschade familie
Granen: bruine rijst, quinoa, gierst, hennep, teff, boekweit, lijnzaad
Noten en zaden: geen kant en klare mengelingen (bevatten vaak suikers)
Vlees en vis: kleine visjes, makreel, sardienen, zalm, pladijs, kalkoen, lamsvlees, wild
Zuivel: ongezoete plantaardige melk, kokosmelk, rijstmelk, amandelmelk, havermelk, …
Vetten: koudgeperste olijfolie, lijnzaadolie, avocado-olie, kokosolie, ghee
Dranken: water en kruidenthee, zelfgemaakte shakes
Kruiden: zout en peper, gember, kurkuma, dille, look, komijn, oregano, rozemarijn, peterselie, …
Zoetstof: stevia

 

5. Wat te eten en wat te vermijden

Het volgende mag WEL tijdens je eliminatiedieet:
Vis eten. Maar pas op dat je vis eet die niet veel kwik bevat. Vermijd daarom ook bijvoorbeeld tonijn.
Eet veel vezels, verse plantaardige voedingsmiddelen, en onbewerkte maaltijden die je bij voorkeur zelf bereidt.
Eet gezonde vetten, zoals kokosolie (kokos is geen echte noot en is dus toegestaan) en avocado.

Probeer het volgende te VERMIJDEN tijdens het dieet:
Eet geen bewerkte repen, ook al zijn ze lactose- en glutenvrij. Ze bevatten meestal 15 gram (of meer) suiker. Wil je op iets snacken, kies dan voor een stuk fruit of rauwkost met zelfgemaakte hummus (zonder tahini!).
Vermijd glutenvrij brood en crackers. Deze producten lijken misschien gezond omdat ze het label ”glutenvrij” dragen, maar zijn het over het algemeen niet!
Vermijd havermout. Hoewel dit ontzettend gezond is, wordt de meeste haver verwerkt in dezelfde fabrieken als tarwe en dus bevat havermout vaak gluten.

 

Je lichaam gaat energieker worden. daardoor ga je meer zelfvertrouwen krijgen. En dat geeft je dan weer de kracht om de juiste keuzes te maken.

 

6. Proficiat je hebt de eerste tien dagen van je nieuwe leven overleefd.

Nu heb je 2 mogelijkheden, ofwel ga je na 10 dagen elimineren gewoon door en doe je nog 1 ronde van 10 dagen. Ofwel beslis je dat één keer wel genoeg is.

Stap voor stap.

Het is niet de bedoeling om nu snel elk van de geschrapte eetwaren weer in je voedingspatroon op te nemen. Om te weten welk effect iets heeft op je lichaam, introduceer je één voedingsmiddel per keer, en geef je het ook enkele dagen de tijd om te zien wat gebeurt. De volgorde van de re-introductie doet er niet echt toe, je mag kiezen wat je er graag terug bij hebt. Ik raad je aan om per week één voedingsmiddel uit te proberen. Als je merkt dat een voedingsstof wel symptomen veroorzaakt, laat je die achterwege. Wacht tot de symptomen volledig weg zijn en ga dan pas over tot het volgende voedingsmiddel.

 

Door voedingsmiddelen stapsgewijs weer aan je eetpatroon toe te voegen, zal je merken of er een connectie gemaakt kan worden  met negatieve symptomen.

 

7. Wees aandachtig.

Gedurende het proces van herintroductie is het belangrijk om goed op te letten en aandacht te besteden aan hoe je je voelt. Misschien zie je veranderingen die je eigenlijk helemaal niet had verwacht. Misschien merk je wel op dat je beter slaapt of dat je overdag een stuk meer energie hebt. Of misschien ziet je huid er veel beter uit of is heb je een plattere buik.
Een bloedtest kan je vaak niet vertellen waarvoor je lichaam een intolerantie ontwikkeld heeft, omdat een intolerantie niet hetzelfde is als een allergie met acute symptomen. Door aandacht te besteden aan hoe je je voelt gedurende het gehele dieet en herintroductieproces, kun je er echt achterkomen wat de boosdoeners zijn en kun je toewerken naar een optimaal dieet!

 

Sta bewust in het leven, dat is het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven.

 

Voorbeeldmenu eliminatiedieet

Om je zo goed mogelijk te helpen een eliminatiedieet uit te voeren, heb ik hieronder een voorbeeldmenu opgezet, zodat je een beter beeld hebt van hoe een dag eruit kan zien en wat je wel en niet kunt eten.

Ontbijt:
1 kop gekookte quinoa of volkorenrijst met 1 eetlepel gemalen lijnzaad, 1 banaan in schijfjes gesneden en 1 kop aardbeien.
Doe de quinoa in een serveerschotel (eventueel met een lepeltje honing voor een zoeter ontbijt) en bestrooi met het lijnzaad. Leg de schijfjes banaan erbovenop gevolgd door de aardbeien.

Lunch:

Glutenvrije rijstpasta met gestoofde groenten en 1 kop kikkererwten, 1 salade van komkommer met dressing van 1 eetlepel azijn met 1 theelepel honing. 1 stuk fruit als toetje.

Avondeten:
Gebakken zoete aardappelen met een stuk wilde zalm en gestoofde spinazie. Stuk fruit als afsluiting.

Snacks:
Vers fruit of rauwkost.

Tot slot…
Weet jij zeker dat je al erg gezond eet, maar voel je je toch niet optimaal of heb je nog steeds allerlei gezondheidsproblemen? Dan is de uitkomst een eliminatiedieet. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niet ook andere oorzaken voor je gezondheidsproblemen kunnen zijn, maar de kans is groot dat een intolerantie hier de oorzaak van is.

Laat deze eerste tien dagen slechts het begin zijn van je nieuwe zoektocht naar lekkere en pure, onbewerkte voeding. Hoe langer je dit doet, hoe makkelijker het wordt.

Je hebt maar één lichaam, draag er zorg voor.

Bron:  “De Lijst” van Dokter Servaas Bingé

 

 


Related Posts

Vegan Pesto

Vegan Pesto

Deze vegan groene pesto is gemaakt met cashewnoten en edelgistvlokken, super makkelijk en je hebt maar weinig ingrediënten nodig. De vegan pesto wordt geserveerd bij de Boekweitsalade met courgette  

Linzensalade met peterselie en munt

Linzensalade met peterselie en munt

Deze voedzame salade is ook lekker met feta, maar dan is het geen vegan salade meer. Linzen zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten. Het hoge vezelgehalte zorgt ervoor dat de linzeneter geen last heeft van constipatie, Daarnaast verkleint het aanzienlijk de kans op Prikkelbaredarmsyndroom […]



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.