De granola’s welke in de supermarkt liggen zijn vaak prijzig en bevatten vaak ongewenste toevoegingen zoals glucosestroop, palmolie, zonnebloemolie of glutenhoudende granen zoals tarwe, gerst of rogge.
Plantaardige oliën zoals zonnebloemolie bevatten een hoog gehalte aan omega 6 vetzuren.
Voor een optimale gezondheid zou de verhouding tussen omega 6 en omega 3 vetzuren 1:1 moeten zijn. Omdat er al in veel voedingsmiddelen omega 6 houdende oliën wordt gebruikt is de verhouding al ongunstig.
Bij een teveel aan omega 6 ten nadele van omega 3 is er een verhoogt risico op ziekten welke bij het metabool syndroom horen zoals hart- en vaatziekten.
Om deze reden wordt voor deze granola kokosolie gebruikt.
En bovendien maak je de lekkerste glutenvrije granola maak je gewoon zelf, wel gewone havermout vervangen door glutenvrije havermout.
Inhoudsopgave
Glutenvrije granola

Ingredients
- 200 gram grove havermout vlokken
- 50 gram pecannoten
- 50 gram cashewnoten
- 25 gram pompoenpitten
- 25 gram zonnebloempitten
- 25 gram chiazaad
- 4 el kokosolie
- 3 el honing
- 25 gram kokosvlokken
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl vanille extract
- snufje zeezout
Directions
- Step 1 Verwarm de oven voor op 180 graden C
- Step 2 Doe in een grote ovenschaal de fijngehakte noten, zaden, zout en kaneel, meng alles goed met een lepel
- Step 3 Laat in een pannetje de kokosolie smelten en giet de vloeibare kokosolie over de schaal met havermout.
- Step 4 Voeg daar tevens de honing en het vanille extract ook toe.
- Step 5 Meng tot dat al de havermout lichtjes gecoat is met de olie en honing
- Step 6 Plaats de ovenschaal in de oven. Bak ongeveer 20 minuten totdat je een mooi goudbruin laagje krijgt
- Step 7 Halverwege kan je de granola even omroeren zodat alle havermout goed gebakken wordt
- Step 8 Laat de granola eerst goed afkoelen en uitharden
- Step 9 Doe in een luchtdicht afgesloten glazen potje
Serveer de granola met wat volle Griekse yoghurt of een plantaardige yoghurt of melk naar keuze.
Je kunt deze granola gedurende 2 weken bewaren als je het in een afsluitbare doos in de koelkast bewaart. Je kunt natuurlijk volop en naar eigen smaak variëren met de ingrediënten.
Noten welke lekker en gezond zijn voor in de granola:
- Amandelen
- Pecannoten
- Cashewnoten
- Hazelnoten
- Paranoten
- Walnoten
Zaden welke lekker en gezond zijn voor in de granola:
- Pompoenpitten
- Zonnebloempitten
- Lijnzaad
- Chiazaad
- Hennepzaad
Gedroogd fruit welke lekker en verantwoord zijn voor in de granola:
- Vijgen
- Dadels
- Krenten
- Rozijnen
- Gojibessen
- Appel
- Geschaafde kokosnoot