Deze soep heeft heerlijk smaken die de ziel zeker zullen verwarmen. De verfrissende citrussmaak en de hint van gember bieden een mooie draai aan een traditionele geroosterde pompoensoep. Het mooie van dit recept is dat de gebruikte oranje groenten en fruit veel vitamine B9 (foliumzuur) bevatten.
Foliumzuur is essentieel voor de normale vorming van rode bloedcellen, het is geweldig voor ons immuunsysteem, het voedt ons DNA en helpt ontstekingsmarkers in het lichaam te verlagen die vaak worden geassocieerd met chronische ziekten.
Foliumzuur is ook super belangrijk voor celgroei, met name voor opgroeiende baby’s, en voedselbronnen van foliumzuur zijn beter dan synthetisch foliumzuur. Beta-caroteen (vitamine A) bevat ook veel oranje groenten, evenals vitamine C en vitamine B5, wat een stressverlichter is. Pompoenen en zoete aardappel bieden ook een zeer goede bron van kalium, die onze zuurtegraad verlaagt. Zure voedingsmiddelen nemen calcium uit onze botten, waardoor onze botten verzwakken, daarom helpen voedingsmiddelen met een hoog kaliumgehalte om calcium in onze botten te houden – waar het hoort.
Terwijl gember een antioxidant is, waarvan bekend is dat het ons immuunsysteem stimuleert, de bloedsomloop helpt en de spijsvertering bevordert. En laten we tenslotte niet vergeten dat groenten en fruit een geweldige bron van vezels zijn.
Geroosterde pompoensoep

Ingredients
- 1/2 grote pompoen geschild en in blokjes van 2,5 cm gesneden
- 1 grote zoete aardappel geschild en in blokjes van 2,5 cm gesneden
- olijfolie voor het braden van pompoen en zoete aardappel
- 1/2 l groentebouillon
- 1 grote ui
- 4 teentjes knoflook
- 2 cm geraspte gember
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel kardemom
- 1 theelepel nootmuskaat (optioneel)
- 1 theelepel gemalen kruidnagel (optioneel)
- 1 grote biologische sinaasappel geperst
- 1 koffielepel honing (of naar smaak)
- zout en peper naar smaak
- 1 blik kokosmelk (of room)
- limoensap naar smaak
Directions
- Step 1 Vet een grote ovenschaal in met kokosolie of olijfolie. Plaats de pompoen en zoete aardappel op het dienblad en kook 30-40 minuten op 200 graden, gooi en draai ze om de 10 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn.
- Step 2 Doe de 4 teentjes knoflook gedurende de laatste 15 minuten in de oven.
- Step 3 Snijd de ui en bak deze in een grote pan.
- Step 4 Zodra de ui half is gebakken, vul je dezelfde grote pan met water en laat je koken.
- Step 5 Plaats de geroosterde groenten en knoflook in uw thermomix of blender en maak een puree. Op dit punt gooi ik de gember ook in de blender, je kunt de gember ook raspen.
- Step 6 Voeg de puree toe aan het kokende water en roer goed.
- Step 7 Breng 10 minuten aan de kook.
- Step 8 Laat vervolgens zakken tot een sudderpunt, voeg alle kruiden en alle andere ingrediënten toe en laat nog 20 minuten sudderen.
- Step 9 Indien te dik, voeg meer water toe om de consistentie te verdunnen.
Werk de soep af met koriander, wat room en geroosterde pompoenpitten.
Geniet van deze heerlijke soep!