Frisse quinoasalade met muntdressing

Frisse quinoasalade met muntdressing

0 Comments

De quinoa-plant komt uit het uit Zuid-Amerikaanse Andesgebergte en groeit onder andere in Colombia, Peru en Ecuador. De quinoa-plant wordt maar één jaar oud.
Wat je kan eten van de quinoa-plant zijn de zaadjes en die noemen we gemakshalve dus ook quinoa. Afhankelijk van het quinoa-ras hebben deze zaadjes een witte, rode of zwarte kleur. Witte quinoa komt het meeste voor en is daarom het makkelijkst verkrijgbaar.
Quinoa-zaden hebben een nootachtige smaak en ze lijken een beetje op graan. Ook de bereidingswijze lijkt op die van rijst en couscous.
Quinoa behoort niet tot de graansoorten, maar omdat het er wel heel veel op lijkt wordt quinoa ook wel een pseudograan genoemd.
Bovendien is quinoa, in tegenstelling tot veel graansoorten, glutenvrij. Daarom is het een goed alternatief voor iedereen die gevoelig of allergisch is voor gluten.

Quinoa is een goede bron van antioxidanten en mineralen.

IJzer
Quinoa bevat 19% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) ijzer*. Dit mineraal vervult een hele belangrijke rol in het lichaam, zoals het transporteren van zuurstof via ons bloed.

Fosfor
Het mineraal fosfor zit vaak in eiwitrijk voedsel. Het is essentieel voor gezonde botten en weefsels. In quinoa zit 22% van onze dagelijkse behoefte aan fosfor.

Magnesium
Magnesium is belangrijk voor heel veel verschillende processen in ons lichaam. Een westers voedingspatroon staat bekend om een tekort aan magnesium. Maar met quinoa krijg je 16% van je ADH binnen.

Vitamine B1 (Thiamine)
Deze vitamine is onmisbaar voor de energievoorziening van ons lichaam. Ook het zenuwstelsel en de hartspier hebben vitamine B1 nodig. In quinoa zit 9% van de ADH.

Saponin
De quinoa-plant heeft haar eigen natuurlijke afweermechanisme tegen insecten en ander ongedierte. Dit stofje heet saponin en dat zorgt ervoor dat er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Quinoa is dus meestal een volledig biologisch product. Het is wel belangrijk om quinoa voor het koken af te spoelen.

Quercetine
Dit is een krachtige antioxidant die het lichaam helpt beschermen tegen verschillende ziekten zoals hartziekten, osteoporose en bepaalde vormen van kanker.

 

De juiste hoeveelheden worden nog aangepast, ik heb dit puur op mijn gevoel gemaakt.

Bereiding

Spoel de quinoa en week de quinoa 30 min. in water
Doe het water en de groentenbouillon in de mengbeker, plaats de quinoa in het stoommandje in de mengbeker en kook 25 min/100ºC/snelheid 2
Als de quinoa gekookt is, verwijder het stoommandje met behulp van de spatel, laat even uitlekken, doe dan de quinoa in een grote schaal om af te koelen

frisse quinoasalade met muntdressing

200 gr quinoa

1000 mg water

1 groentebouillonblokje of groentepasta

 

Dressing

  •  olijfolie
  • honing of agavesiroop
  • sap van citroen (nr smaak) + zeste
  • handvol muntblaadjes
  • zwarte peper
  • zeezout

Afwerking

  • cashewnoten
  • zeste van citroen

 Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.