‘Ei’ vervangers

‘Ei’ vervangers

Mijn manier van eten is de laatste maanden flink veranderd. Ik mis de werking van een ei wel in mijn gerechtjes. Een ei geeft luchtigheid en binding en dit is moeilijk te vervangen. Ik merk ook dat een baksel vaak langer in de oven gaat, dan wanneer er ei bij zit. Een ei stolt en maakt het gerecht sneller klaar dan wanneer er geen ei in zit.

Het is bij vervanging belangrijk in de gaten te houden wat de functie van ei in een recept is. Is het een bindmiddel of juist verdikkingsmiddel? Helpt het met rijzen of is het puur voor de smaak? Welk product je het beste kunt kiezen hangt af van meerdere factoren, zoals of het gerecht zoet of hartig is en natuurlijk ook van wat je in huis hebt. In sommige recepten kun je ei zelfs gewoon weglaten, hoewel dat wel invloed heeft op de smaak en smeuïgheid van je recept.

 

ei vervangers

 

Wat ik als ei vervanger gebruik? Hier een lijstje.

Voor 1 ei

  • 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water (even laten staan en mixen)
  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water (even laten staan en mixen)
  • een halve geprakte en rijpe banaan (ik gebruik de keukenmachine)
  • 3 eetlepels appelmoes
  • 1 eetlepel appelazijn met 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder (voor in beslag dat moet rijzen)
  • 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water (even laten staan)
  • dadels
  • 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water
  • 50 gr tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree
  • 50 gr tofu (voor hartige gerechten)
  • Aquafaba (vocht van kikkererwten)

 

Kant & klare vervangers

  •  Bobei (op basis van chlorella)
  • Terre vegane (o.a. aardappel, tapioca/cassave, erwt, mais)
  • vEGGs (o.a. tapioca/cassave, aardappel, psyllium vezels)
  • NO-EGG van Orgran
  • Vegan Easy Egg (Jumbo)

 

Tip

Wil of mag je geen ei eten, check dan ook altijd de ingrediëntenlijst op de verpakking. Ei kan onder de volgende benamingen in een product zitten:

  • Albumine
  • Avidine
  • Conalbumine
  • Cysteine/cystine
  • Eigeel
  • Eipoeder
  • Eiwit
  • Fosfatidylserine
  • Fosfolipiden
  • Globuline
  • Lectine/Lecithine
  • Lipovitellin
  • Livetine
  • Lysozyme
  • Ovalbumine
  • Ovoglobuline
  • Ovomucine
  • Ovomucoid
  • Ovosucrol
  • Ovotransfarine/Ovotrabsferine
  • Phosvitin